Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjećanja na palićke škole

Iako je pažnja Subotičana, pa i kroničara, kroz vrijeme najviše bila usmjerena ka razvoju Palića kao turističkog mjesta, ovo je oduvijek bilo i naselje, nečije mjesto stanovanja, s potrebama opskrbe, obrazovanja, komunalnim, zdravstvenim i svim drugim, jednakim i drugim dijelovima velikog subotičkog teritorija. Prema podatcima na sajtu Osnovne škole Miroslav Antić, obrazovni objekt na Paliću prvi put se spominje još 1889. godine. U dokumentima u Povijesnom arhivu Subotica, u Fondu 68.1567, na području naselja zapisani su (djelomični) podatci o tri školska objekta 1948. godine: u Zelengorskoj i Majurskoj (danas Brestovačkoj) ulici i objekt za koji je naznačen naziv »Kod štranda«, čiju lokaciju u prošlosti još nismo utvrdili. 
S druge strane, opet, u podatcima iz 1948. godine ne spominje se škola koje se i danas mnoge generacije dobro sjećaju, jer su ovdje pohađali nastavu ili, pak, dolazili u produženi školski boravak. Nalazila se na velikom prostoru iza današnje zgrade Pošte, nekada vile obitelji Hartmann (uz glavni put kroz Palić). Fotografija đaka ove škole potječe iz 1959. godine, iz obiteljskog albuma Rozalije Cvijin, udane Kvala, koja je tad pohađala peti razred osnovne škole. Prva četiri razreda učila je u školi uz Ludoško jezero, a u više razrede dolazila je u spomenutu školu na Palić.
Danas staroj palićkoj školi nema ni traga. Aktualna snimka lokacije na kojoj je radila do izgradnje nove školske zgrade u Trogirskoj ulici nastala je iz Ulice biskupa Lajče Budanovića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika