Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvalnost kazivačima

Znastveni kolokvij na temu »Svadbeni običaji srijemskih Hrvata« održan je prošlog petka i u Hrtkovcima, u vjeronaučnoj dvorani župnog dvora sv. Klementa. Uvodnu riječ i zahvalu prisutnim kazivačima na spremnosti da govore o tradicijskoj baštini iskazala je stručna suradnica u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković i dodala kako je ovo bio završni dio istraživanja tradicijske baštine srijemskih Hrvata. Nakon ovoga počinju pripreme radova za monografiju u kojoj će biti sakupljeni svi rezultati istraživanja tradicijske baštine srijemskih Hrvata tijekom tri kalendarske godine. 
Studentice, koje su završno kontrolno istraživanje svadbenih običaja uradile u subotu, 9. ožujka, su istakle da su zadovoljne rezultatima. Studentica diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije te bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Andrea Bosnić prvi puta je imala priliku istraživati na nepoznatom terenu. 
»Rezultati istraživanja su pokazali da su svadbeni običaji koje smo kolegica i ja istraživale uglavnom isti ili slični na čitavom području koje smo zahvatile, uz poneku iznimku. Budući da o ovoj temi nisam mnogo znala prije samog putovanja, bilo mi je zanimljivo slušati o svim običajima. Smatram da je očuvanje običaja pojedine zajednice, u ovom slučaju vojvođanskih Hrvata, upravo ono što ju razlikuje od neke druge, te da bi se zaboravom izgubio i njihov identitet. Svi kazivači s kojima sam imala priliku razgovarati bili su iznimno srdačni i susretljivi, te sam zaista imala osjećaj da je ono što radimo bitno.« 
Anamarija Knežević, studentica diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije te ukrajinskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, također je prvi puta imala priliku istraživati na srijemskom području.  
»Zahvaljujući otvorenosti i volji za očuvanjem običaja, makar u pismenom obliku kao dijelu monografije lokalnog stanovništva s kojim sam imala priliku razgovarati, sa samim iskustvom i podatcima koje sam dobila sam i više nego zadovoljna.« 
Ona ističe kako joj je čast bila sudjelovati u ovakvom projektu jer »kao buduća etnologinja i kulturna antropologinja očuvanje i bilježenje običaja, a samim time i obilježja, bilo koje skupine smatram izrazito bitnima, a pogotovo kada je riječ o manjinskim zajednicama kao što su srijemski Hrvati u Vojvodini«. 
Cjelokupno istraživanje je realizirano u suradnji Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ZKVH-a, pod mentorskim vodstvom profesorice dr. sc. Milane Černelić. 
Na znanstvenom kolokviju su prisustvovali kazivači iz Hrtkovaca i Nikinaca i drugi zainteresirani, kao i Darko Sarić Lukendić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća, zadužen za kulturu.
M. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika