Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Proslava blagdana 
sv. Josipa u Monoštoru

Jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji, blagdan sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, bit će obilježen u utorak, 19. ožujka, u Monoštoru.
Sveta misa bit će služena u crkvi sv. Petra i Pavla u Monoštoru, s početkom u 17 sati, poslije čega će u Domu kulture biti upriličen domjenak uz prigodan program. 


Istraživanje agencije Faktor plus!

Hrvati imaju status najomraženijeg naroda u Srbiji – pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus, koje je objavio beogradski dnevni list Blic. Čak 45 posto ispitanika izjasnilo se negativno kada su u pitanju Hrvati, a iza njih su Albanci o kojima se negativno izjasnilo 33 posto ispitanika.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je na svojem twitter nalogu komentirao podatak vezan za Hrvate, ocijenivši kako je ovo posljedica antihrvatskih stajališta velikog broja predstavnika vlasti u Srbiji.
»Hrvati imaj status najomraženijeg naroda u Srbiji! To je posljedica kontinuirano negativnih stajališta u prostoru javnosti, koji najviše generiraju predstavnici vlasti... Djelovati ne samo u području politike u ovakvim uvjetima izuzetno je teško«, naveo je Žigmamov.
Kako je pojasnio, gotovo da je poželjno u političkom diskursu negativno etiketirati osobe, događaje i procese u Hrvatskoj, a antihrvatsko raspoloženje za posljedicu kod ovdašnjih Hrvata ima strah, nesigurnost i nespremnost na sudjelovanje u životu zajednice.
»Jesenas je broj upisane djece u prve razrede bio za trećinu manji u odnosu na prethodnu godinu! Ovoga bi trebala biti svjesna i Hrvatska, koja bi morala osnažiti i obogatiti programe podrške našim nastojanjima«, zaključio je Žigmanov.


Oskrnavljena ploča 
s imenom ulice Zorana Đinđića

Po ploči s nazivom Ulica dr. Zorana Đinđića na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u utorak je prosuta crvena boja. Nije prvi put da se takve ploče nalaze na meti ekstremista. I prošle godine na godišnjicu ubojstva prvog demokratskog premijera Srbije bile su oskrnavljene sve tri ploče s imenom Ulice Zoran Đinđić koja se nalazi u okviru Novosadskog sveučilišta.
Ovo se dešava usprkos tome što pokraj ulaza u zgradu fakulteta piše da je objekt pod video nadzorom.
Zoran Đinđić ubijen je 12. ožujka 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubojstvo na 40 godina zatvora osuđen je časnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne sigurnosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organiziranje ubojstva osuđen je i komandant JSO-a Milorad Ulemek. Politička pozadina ubojstva Đinđića nikada nije otkrivena, prenosi Autonomija.


Poticaji za zapošljavanje u APV

Pokrajinskim Akcijskim planom zapošljavanja u AP Vojvodini, koji je 13. ožujka donijela Pokrajinska vlada, opredijeljeno je 88,8 milijuna dinara za potporu mjerama aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini. Prioriteti su usmjereni na ulaganje u ljudske resurse, otvaranje novih radnih mjesta i poticanje socijalne inkluzije na tržištu rada, navodi se u priopćenju Pokrajinske vlade.
Pokrajinskim akcijskim planom zapošljavanja za 2019. godinu planirano je subvencioniranje samozapošljavanja nezaposlenih osoba, zapošljavanje nezaposlenih osoba i provođenje javnih radova na teritoriju AP Vojvodine. U definiranje Pokrajinskog akcijskog plana za zapošljavanje u 2019. godini bili su uključeni i socijalni partneri, kao i više relevantnih institucija. 
Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji je na kraju trećeg kvartala 2018. ostvarena do sada najniža stopa nezaposlenosti i iznosila je 11,3% u odnosu na 14,8% na početku godine. Najnižu stopu nezaposlenosti imala je Vojvodina i ona je iznosila 7,9% što je pad stope nezaposlenosti od 3,8 % u odnosu na početak godine kada je iznosila 11,7% , a slijede Beogradska regija (10,2%) i Regija zapadne Srbije i Šumadije (12,5%). Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – AP Vojvodina, na dan 31. prosinca 2018. godine, nalazilo se 114.926 nezaposlenih osoba. U odnosu na isti period prethodne godine, broj nezaposlenih osoba je smanjen za 19.228 ili 14,4%, navodi se u priopćenju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika