Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Debo četvrtak u DSHV-u

Pokladni običaj ovdašnjih bunjevačkih Hrvata – Debo četvrtak obilježio je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, dajući tako u proteklih dvadesetak godina svoj prinos očuvanju našeg bogatog kulturnog naslijeđa. Tim se povodom u četvrtak, 28. veljače, u Domu DSHV-a okupio veliki broj članova i simpatizera stranke, među kojima su bili i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, hrvatskih kulturnih udruga, medija na hrvatskom, obrazovnih ustanova u kojima se odvija nastava na hrvatskom jeziku, Katoličke Crkve.
U svom pozdravnom govoru predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je rekao kako se simbolika ovoga dana prepoznaje i u sadašnjem društvenom trenutku. 
»Trenutku kada smo odahnuli jer smo uspjeli ostvariti do sada nezabilježen uspjeh u povijesti kada su u pitanju izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće, kada je lista koju je predvodio DSHV osvojila maksimalnih 29-ero vijećnika. Vrijeme kada smo uspostavili institucionalnu komunikaciju s najvišim predstavnicima vlasti u Srbiji, te ju nastavili s najvišim predstavnicima vlasti u Hrvatskoj, s vrlo čvrstim obećanjima da će se problemi i interesi Hrvata u Vojvodini prepoznavati, te da će se oni isto tako početi sustavno rješavati. Svjesni smo da bez pomoći Hrvatske malo toga možemo učiniti, a isto tako znamo da gotovo ništa ukoliko vlasti u Srbiji to ne budu omogućile.«
Također je istaknuo da je pred DSHV-om najveći izazov – održavanje redovite izborne skupštine stranke, a prije nje do konca ožujka sljedeće godine trebaju biti održani izbori u svim mjesnim organizacijama i podružnicama. 
Govoreći o položaju Hrvata u Srbiji, on je rekao kako je cilj vodstva da se životi građana hrvatske nacionalnosti odvijaju na dostojanstven način, »da nismo objekti nikakvih diskriminacija i da budućnost osvajamo kao ravnopravni građani države čije poreze plaćamo iznad prosjeka. Mi hoćemo ravnopravnost, jednakost i dostojanstvo Hrvata u Srbiji, Vojvodini, Subotici i u svakoj lokalnoj zajednici. Ne želimo biti nadglasavani, ne želimo biti zaobiđeni, ne želimo biti isključeni iz procesa donošenja odluka, ne želimo biti negativno predstavljani u javnosti i tako gurani u segregirani prostor«. To, po riječima Žigmanova, treba biti glavni program oko kojeg se sve pozitivne snage i svi konstruktivni pojedinci moraju okupiti i zajedno boriti za ostvarenje tih vrijednosti, »jer samo aktivni, samo za borbu i ostvarenje naših ciljeva raspoloženi, možemo našu ali i budućnost naše djece činiti svijetlom. Tko će, ako mi nećemo«.
Debo četvrtak je posljednji četvrtak u pokladama prije Čiste srijede, dana kada počinje korizma. Na ovaj dan, za predstojeće vrijeme posta, svaki vjernik pripremao se tako što je jeo devet puta. Na taj način, vjerovalo se, skupio bi dosta energije da može izdržati četrdeset dana posta i nemrsa tijekom korizme. Posljednje, deveto jelo na Debo četvrtak bili su fanki (krafne), koji su već tradicionalno posluženi i u DSHV-u.
I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika