Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usvojen Godišnji plan, imenovana povjerenstva

Sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, deveta po redu, održana je prošloga tjedna u Tavankutu, a na noj su kao središnje točke,  jednoglasno i bez veće rasprave, donijeti Godišnji i Financijski plan rada HNV-a za ovu godinu, imenovana nova Povjerenstva te donijet novi Poslovnik o radu Vijeća. 

Planovi za 2019. godinu

Plan Vijeća izrađen je na temelju predizborne programske platforme Liste HRvati ZAjedno koja je pobijedila na izborima za HNV i sada vodi to tijelo manjinske samouprave. Među brojnim planovima HNV-a za ovu godinu istaknuti su stavljanje u funkciju Spomen-doma Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu, osnivanje hrvatskog Obrazovno-odgojnog centra kao pravnog tijela i početak osiguravanja financijskih sredstava za njegovu izgradnju, osiguravanje adekvatnog prostora za smještaj NIU Hrvatska riječ iz Subotice, izrada strategija vezanih za informiranje i službenu uporabu jezika i pisma, osnivanje rekreacijsko-edukacijskog centra na Hrvatskom primorju, obilazak lokalnih zajednica (gradonačelnika i predsjednika općina)… U području obrazovanja istaknuti su još i izrada programa nastave i učenja, njihove dopune, izrada i prijevodi te odobravanje udžbenika, stručno usavršavanje i osnaživanje kadra, proširenje mreže vrtića i škola, te obogaćen program izvannastavnih aktivnosti, a u području kulture – sagledavanje specifičnih potreba i mogućnosti udruga te početak rada na popisu materijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji. Kada je u pitanju službena uporaba jezika i pisma, naveden je i plan izrade brošure o pravima u tom području, jer su pripadnici hrvatske zajednice nedovoljno upoznati s ovim segmentom svojih manjinskih prava.

Financijski plan

Usvojeni Financijski plan HNV-a baziran je na prošlogodišnjem i iznosi oko 26 milijuna dinara. Od toga su troškovi redovite djelatnosti u četiri područja (obrazovanje, kultura, informiranje te službena uporaba jezika i pisma) oko 15 milijuna, a stalni troškovi (zarade, honorari, doprinosi, komunalije…) oko 11 milijuna dinara. Oko 18 milijuna dinara se, prema planu, očekuje iz državnog proračuna (Republika Srbija, AP Vojvodina i Grad Subotica), a ostali dio bi trebao biti osiguran iz dotacija te sudjelovanjem na natječajima. Po riječima predsjednika Izvršnog odbora Lazara Cvijina, koliko će sredstava biti dobiveno ove godine iz proračuna ovisit će o novom bodovanju koje predviđa nadležni Zakon, a rezultati će biti poznati tek krajem ožujka. Također, novi zakon donosi još jednu izmjenu: njime je predviđeno da 50 posto sredstava dobivenih iz državnog proračuna ide na redovitu djelatnost a druga polovica na stalne troškove, što, kako ističe Cvijin, otežava rad Vijeća. 
Usvojen je i novi Poslovnik o radu HNV-a koji bi, kako je naglašeno, trebao osigurati operativniji rad toga tijela. 

Devet povjerenstava

Na sjednici su imenovana i povjerenstva HNV-a. Aktualni saziv HNV-a će imati devet takvih tijela, a to su: Povjerenstvo za propise, predstavke i žalbe (predsjednica Mirjana Stantić iz Subotice), Povjerenstvo za financije i proračun (predsjednik Lazar Cvijin iz Subotice), Povjerenstvo za promicanje gospodarske suradnje (predsjednik Neven Orčić iz Subotice), Povjerenstvo za sport (predsjednik Ivan Budinčević iz Subotice), Povjerenstvo za praćenje povreda manjinskih prava u Republici Srbiji (predsjednik Darko Baštovanović iz Beočina), Povjerenstvo za mladež (predsjednik Marin Piuković iz Subotice), Povjerenstvo za rodnu ravnopravnost (predsjednica Bernadica Ivanković iz Subotice), Povjerenstvo za odnose s crkvom (predsjednik Mato Princip iz Beograda) i Povjerenstvo za dodjelu priznanja Hrvatskog nacionalnog vijeća (predsjednik Mirko Ostrogonac iz Žednika). Sva povjerenstva imaju po sedmero članova. 
Za novu tajnicu HNV-a izabrana je Mirjana Stantić, diplomirana pravnica iz Subotice. Predstavljajući se vijećnicima, ona je kazala kako kao uposlenica OŠ Matko Vuković, u kojoj postoji obrazovanje na hrvatskom nastavnom jeziku, već godinama uspješno surađuje s HNV-om te dodala kako se nada da će opravdati ukazano povjerenje Vijeća. Ovim odlukama zaokruženo je pitanje kadrovskih rješenja u novom HNV-u.
Vijećnici su također dali pozitivno mišljenje na Izvješće o poslovanju i Završni račun i izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u 2018. godini te Izvješće o radu i poslovanju NIU Hrvatska riječ za 2018. i revidirani plan iste ustanove za 2019. godinu.
Sjednici je nazočilo 25-ero od ukupno 29-ero vijećnika. Bila je ovo prva sjednica u novom sazivu Vijeća održana izvan Subotice, a domaćin je bio HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Ovom je prigodom najavljeno da će dio sjednica biti održavan i u drugim mjestima u kojima postoji aktivnija lokalna hrvatska zajednica.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika