Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Tavankućani na Malom sijelu

ŽUPANJA – U subotu, 23. veljače, u Županji je Malim sijelom otvoreno 52. Županjsko sijelo sa sloganom »Oj, Županjo, uvik si mi mila«, najveća i najvažnija manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja. Nekoliko stotina djece, među kojima i članovi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, oduševilo je brojne posjetitelje i pokazalo kako od malih nogu njeguju tradiciju, kulturnu baštinu i narodne običaje. 
I. D.

Književno prelo u Subotici

SUBOTICA – Hrvatska čitaonica Subotica priređuje Književno prelo večeras (petak, 1. ožujka), u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 19 sati. Nastupit će recitatori, pjesnici, pjevači i tamburaši, čut će se riječ o tome što se i koliko radilo, a počet će i obilježavanje 100. obljetnice rođenja pojedinih hrvatskih velikana u Srbiji. Dječji dramski odjel HKC-a Bunjevačko kolo izvest će igrokaz Kod liječnika po tekstu Đule Milodanović, redateljice Nevene Mlinko. I ove godine, kako najavljuju organizatori, publiku očekuje ugodno iznenađenje u riječi i knjizi!

Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Somboru

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor priređuje 85. Veliko bunjevačko-šokačko prelo. Prelo će biti održano 2. ožujka u Hrvatskom domu, a okupljanje gostiju je u 19 sati i 30 minuta. Domaćini najavljuju preljsku večeru, zabavu uz tamburaše i bogatu tombolu. 


Pokladni bal u Monoštoru

MONOŠTOR – KUDH Bodrog iz Monoštora organizira u subotu, 2. ožujka, pokladni bal pod maskama. Bal će biti održan u Domu kulture u Monoštoru (Ivana Gorana Kovačića 34), s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 100 dinara.

Mačkare u Surčinu

SURČIN – Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina organizira u nedjelju, 3. ožujka, mačkare u svojim prostorijama (prostorije Župe Presvetog Trojstva u Surčinu, Vojvođanska 283). Pokladni običaj počinje u 17 sati. Ulaz je slobodan, uz obvezne maske. 

Prelo sićanja u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo i KD Ivan Antunović iz Subotice organiziraju deveto po redu Prelo sićanja koje će biti održano u nedjelju, 3. ožujka, u svečanoj dvorani Centra. Okupljanje sudionika je u središtu grada kod spomenika Presvetog Trojstva u 17 sati. Slijedi sudjelovanje na misi u Franjevačkoj crkvi u 17.30 sati. Nakon mise, sudionici odlaze na prelo koje počinje u 19.30 sati. Jedini uvjet za sudjelovanje na ovom prelu jest da ste odjeveni u svečanu bunjevačku zimsku nošnju. 

Gala koncert tamburaškog odsjeka 

SUBOTICA – Muzička škola u Subotici obilježava 150 godina postojanja, a u povodu ovoga jubileja tamburaški odsjek priređuje gala koncert kojim ujedno želi obilježiti i 65 godina izučavanja tambure u toj školi. Koncert će biti održan u utorak, 5. ožujka, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 sati, a ulaz je besplatan. Na koncertu će nastupiti sadašnji učenici tambure, solisti, komorni sastav Triola, te dječji tamburaški orkestar Muzičke škole, srednjoškolski zbor, te veliki tamburaški orkestar koji je formiran za ovu prigodu, a čine ga profesori, sadašnji učenici, te nekadašnji učenici koji su završili srednju školu za tamburu. Ujedno će biti prikazan i kratki film o tamburaškom odsjeku subotičke škole. 

Večer pjesama Olivera Dragojevića

SUBOTICA – Koncert pjesama jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača Olivera Dragojevića će zbog velikog zanimanja publike biti ponovno održan u HKC-u Bunjevačko kolo, i to u subotu, 9. ožujka, s početkom u 20 sati. Najveće hitove ovog muzičkog velikana izvodi Marko Žigmanović sa svojim bendom. Ulaznice po cijeni od 500 dinara mogu se kupiti u Caffe-u Brokat i butiku Woodoo.

Poziv za Liru naivu 2019.

SUBOTICA – Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri KD Ivan Antunović Subotica pozivaju na 17. susret hrvatskih pučkih pjesnika iz Vojvodine pod nazivom Lira naiva 2019. Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Susret Lira naiva 2019. bit će održan 25. svibnja u Surčinu. Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 7. travnja 2019. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com. Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-211-31-86.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika