Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Igrom ka Bogu

Iako je Crkva još 31. siječnja proslavila sv. Ivana Bosca, utemeljitelja salezijanaca, članovi ove velike obitelji po čitavom svijetu, svaki na svoj način, trude se njegov duh povjerenja i ljubavi prema djeci i mladeži pronositi i učvršćivati. Uronivši u to ozračje katehistica Kristina Ralbovski i njezin brat blizanac Dominik, svećenik Subotičke biskupije, još od 1980-ih, kada su oni bili mladi, rade s mladima i za mlade u duhu don Bosca.   
»Službeno sam 1991. postala katehistica župe Presvetog Trojstva u rodnoj Selenči, u kojoj se salezijanski način pristupa mladima snažno učvrstio, između ostalog potaknut od redovnika salezijanaca iz Slovačke (imamo i onih podrijetlom iz naše župe), te redovnica salezijanki iz Slovenije (iz naše župe smo imali jednu sestru salezijanku) i podržavan od pokojnoga župnika Michala Zolareka«, kaže Kristina Ralbovski. 
Ona navodi da je prva don Boscova zabava organizirana 1996. godine uoči blagdana osnivača reda. »Posjetio nas je naš tadašnji bogoslov Zlatko Kubanovič sa svojim prijateljem Ondrejem Pučekom, koji nas je je promatrao i predložio da napravimo zabavu za djecu i mladež. Nju od tada zovemo Don Boscova zabava. Gdje god da se nađemo, mi je organiziramo: u Selenči, Sonti, Vajskoj, a odnedavna i u Hrvatskoj, u slavonskim selima Josipovac, Jelisavac i Markovac, u kojima žive Slovaci.«
Zabave, u čijem organiziranju blizanačkom salezijanskom paru pomaže »vojska« animatora, nisu uvijek vezane za pokladno vrijeme. Organiziraju se koncem siječnja, te prema mogućnosti pojedinih župa. 
»Naši susreti imaju strukturu. Sastoje se od igre, plesa, igrokaza iz života don Bosca, kojega odglumi vlč. Dominik – sveca koji je pobjegao iz raja da bi došao do nas da vidi kako mi proslavljamo njegov blagdan i da se raduje s nama. Slijedi tombola, pravljenje šećerne vune, kokica, i natjecanja. Susret uvijek završi molitvom tri Zdravo Marije, koje je don Bosco preporučivao moliti, te blagoslovom«, kaže sugovornica.
U organizaciji vrlo su bitni animatori, kako oni koji žive u župama-domaćinima susreta, tako i oni koje povedu sa sobom. 
»Oni već imaju iskustva u radu s mladima. Don Boscova zabava, naime, nije samo za školsku djecu. Ona je otvorena svima, od vrlo male djece do njihovih roditelja. Mjesta i aktivnosti ima za svakoga. Ti susreti su vrijeme koje želimo provesti jedni s drugima i svakome dajemo ono što njemu odgovara«, kaže Ralbovski.
Don Boscove zabave traže veliki prostor, no i ako je mali, organizatori se prilagode. Obično traju jedno popodne. Posljednja je održana 17. veljače u župi sv. Lovre u Sonti, dok je 3. veljače zabava bila u župi sv. Jurja u Vajskoj. Teško da je moguće da su bilo koji drugi događaji ove zime okupili u ova dva mjesta toliko djece kao što su to naizgled staromodne, ali duhom bogate zabave.
M. Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika