Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tambura, folklor i pravo

Šesnaestogodišnja Marijana Vojnić Hajduk živi u Žedniku, te svakoga dana putuje u srednju školu, Gimnaziju Svetozar Marković u Subotici, gdje pohađa drugi razred općeg smjera. 
Marijana voli glazbu i folklor, te je to, kako je rekla, sastavni dio njene osobnosti. Osnovnu školu Pionir je zavšila u svom rodnom mjestu, a usporedo je završila i nižu Muzičku školu – tamburu u klasi prof. Sonje Berta. Marijana ujedno svira i u Hrvatskoj glazbenoj udruzi Festival bunjevački pisama, te je s ovim tamburaškim orkestrom, kao i s tamburaškim orkestrom Muzičke škole, kojim ravna prof. Mira Temunović osvojila i brojne nagrade na raznim natjecanjima i festivalima. 
Osim ljubavi prema tamburi, Marijana voli i nošnju i folklor, kojim se bavi još od svoje šeste godine. Kao mala igrala je u ogranku Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, a po upisu u srednju školu je prešla igrati u Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Kolo u Subotici. 
Osim škole i izvannastavnih aktivnosti, Marijana u slobodno vrijeme voli igrati nogomet, trčati i družiti se s prijateljima. Kako je rekla, oduvijek ju je zanimala pravda i po tome pitanju je izuzetno uporna, te sebe u budućnosti vidi kao pravnicu.  
Stigne ona i čitati, a omiljena knjiga joj je Uspjeh, što da ne. Kad ima vremena, voli pogledati i dobar film, a na njenoj topl listi prvo mjesto je zauzeo film The maze runner.
S obzirom na to da svira tamburu i igra folklor, rado sluša tradicijsku i domaću glazbu, ali skupa s prijateljima volim slušati i zabavnu glazbu. 
Kako je za kraj rekla, u životu je ispunjavaju obitelj i prijatelji, pa neka tako i ostane. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika