Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gulaš od graha

Sigurno sam nekada na početku ove rubrike »ispovijedala« svoje kulinarsko neiskustvo s kuhanjem graha, ali ja se toliko rado prisjećam tog svog neuspjeha da mi nećete zamjeriti ako ste već čuli. Mada, niste, čuvala sam ja to dugo kao tajnu. Uglavnom, tada zaista neiskusna, a ponesena željom za dobrim grahom, a i izrekom »prosto ko pasulj«, odvažila sam se na taj izazov. Neću mnogo detaljizirati i pričati kako su tata i brat rekli da nije loš – tada su me vjerojatno mnogo voljeli – nego prelazim u srž. Na dnu lonca ležao je skuhani grah, u sredini se nalazila neka tekućina, a po površini je plivala zaprška. Slika je govorila mnogo više od bilo kog zalogaja i grah nije bila omiljena riječ u mom kuharu. Poslije dugo godina sam prevladala ovaj problem i to uz pomoć jedne prijateljice i sad smo grah i ja u lijepim odnosima, ali mislim da nas je prvi susret obilježio zauvijek. 
Ovakvi neuspjesi kod mene samo bude želju za većim uspjehom, pa na tavu stavljam novu verziju graha upakiranu u gulaš.

Potrebno: 600 g krumpira / 500 g dimljenih rebaraca / 200 g graha iz konzerve / 100 g mesnate slanine / 1 žlica mljevene paprike / 1,5 l goveđe juhe u kocki / 1 žlica mljevenog kima / 2 čena češnjaka / 2 glavice crnog luka / 5 žlica ulja / mješavina začina / papar.

Postupak: Krumpir oljuštiti, izrezati na kriške i ostaviti u hladnoj vodi da stoji do upotrebe. Usitniti crni luk i češnjak. Slaninu izrezati na štapiće, a dimljena rebarca na manje kocke. U odgovarajućoj posudi na malo ulja propržiti mesnatu slaninu, a potom dodati crni luk, te i njega kratko propržiti, pa začiniti mljevenom paprikom i naliti s malo goveđe juhe. Zatim dodati krumpir, češnjak, kim i začine po ukusu, naliti juhom i kuhati na umjerenoj temperaturi. Kada je krumpir napola kuhan, dodati suha rebarca i nastaviti s kuhanjem. Pred kraj umiješati grah i sve zajedno kratko prokuhati.
Obrana kuharice: Znam da nije neki zanat skuhati grah iz konzerve, ali valja biti dosjetljiv u ova brza vremena. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika