Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Štefaneku četvrto priznanje

U Subotici su trinaesti put uručene nagrade najboljim sportašima, a u okviru akcije Medalja Lajosa Vermesa. Četvrti put u karijeri, a treći put zaredom, ova nagrada se našla u rukama Davora Štefaneka, hrvača Spartaka, a glavna preporuka za vrijedno priznanje je svakako srebrna svjetska medalja osvojena u Budimpešti krajem 2018. godine za koju su nagrade i dijeljene.
»Nekako su mi najdraža priznanja koja dobijam u Subotici, jer je to moj grad. Drago mi je što sam ponovo najbolji, ali bih volio da me uskoro zamijene i neki od mlađih sportaša koji se već ističu u Subotici, prije svih Tamás Kajdócsi, Andrej Barna, Leona Rogić... Hvala i mojim suradnicima u Sportskom savezu Srbije koji su mi omogućili da se pripremim za Svjetsko prvenstvo i da pokažem da sam i dalje među najboljim hrvačima svijeta. Želja mi je da se od aktivnog hrvanja oprostim na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali i da svima donesem još radosti kao sportaš. Plan je potom da se posvetim sportskom radu, a kasnije i trenerskom poslu. Najviše bih volio biti trener svom sinu Matiji«, istaknuo je, među ostalim, Štefanek, inače i predsjednik Sportskog saveza Srbije.
Nakon glasanja trideset članova žirija, sastavljenog od novinara, sportskih radnika i trenera, za najboljeg je izabran Davor Štefanek, hrvač Spartaka, dok je najbolji klub Ženski nogometni klub Spartak. Medalje Lajosa Vermesa su dobili i Tamás Kajdócsi (Klub dizača utega Spartak) na drugom i Andrej Barna (Plivački klub Spartak) na trećem mjestu.
Kao i ranijih godina sportaši koji su ostvarili plasman od 4. do 10. mjesta nagrađeni su Vermesovim plaketama. Četvrto mjesto dijele Violeta Slović (Ženski nogometni klub Spartak) i Leona Rogić (Klizački klub Spartak), a peti je Nemanja Ćalasan (Nogometni klub Spartak ŽK). Na šestom mjestu se nalaze Nora Bognar (Planinarski klub Spartak) i Ervin Rožnjik (Klub dizača utega Spartak), sedmi je Danilo Dulić (Plivački klub Spartak), osmi Miljan Milović (Muški odbojkaški klub Spartak), dok deveto mjesto dijele Nikola Sedlak (Šah klub Spartak) i Stefan Kostadinović (Stolnoteniski klub Spartak). Na desetom mjestu se nalazi Uroš Kojadinović (Rukometni klub Spartak).
I ove godine je dodijeljena medalja za sportski podvig godine. Ovo priznanje od 2019. godine nosi ime po nedavno preminulom stolnotenisaču Spartaka Luki Andrašiću, a zaslužio ga je talentirani nogometaš Vanja Zvekanov koji je, uz ogroman talent i još veću upornost, pronašao put do talijanske Genove.
Akciju organizira Sportsko-rekreativno udruženje Vermeš 1860 na čelu sa sportskim novinarom Nikolom Stantićem, a uz podršku Sportskog saveza Subotice, Grada Subotice, prijatelja i sponzora..., kao i Mihálya Vermesa, unuka Lajosa Vermesa.
»Ovo je samo još jedna od akcija u Subotici kroz koju se slavi sport, ali i čuva sjećanje na jednog od najistaknutijih začetnika sportske ideje na sjeveru Bačke, velikog sportaša, sportskog radnika, mecenu, a po svojim shvaćanjima pionira modernog sporta u Subotici. Da je i 2018. godina u našem gradu bila u znaku sporta i sportaša potvrdila je i ova jedinstvena rang-lista na kojoj su obuhvaćeni najbolji. Rezultati i trud sportaša tjeraju i nas koji smo na drugi način vezani za sport, da istrajemo u ovakvim akcijama«, istaknuo je Nikola Stantić, organizator akcije.
D. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika