Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Autorski udžbenici iz stručnih izvora zajednice

Udžbenički fond za obrazovanje na hrvatskom jeziku u Srbiji u osnovnoj školi postao je tijekom 2018. godine bogatiji za još četiri autorska udžbenika i tri nacionalna dodatka. Izdanja je tiskao Zavod za udžbenike iz Beograda, a ona predstavljaju rezultat trojnog memoranduma potpisanog između Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Zavoda za udžbenike i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. 
U četvrtak, 21. veljače, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici predstavljeni su nacionalni dodaci Svijet oko nas 1 i 2, Priroda i društvo 3 i 4, nacionalni dodatak uz udžbenik za likovnu kulturu od petog do osmog razreda Perspektive, kao i četiri autorska udžbenika Glazbena škrinjica za učenike od petog do osmog razreda. 
Udžbenici su prave škrinjice našega kulturnog i nacionalnog blaga, istaknula je ovom prigodom predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. 
»Na ovaj način pokazujemo kako smo kao zajednica sposobni, stručni i kompetentni izraditi autorske udžbenike, da posjedujemo kadrovsku i ljudsku spremnost u svemu biti s roditeljima. Do sada smo izradili ukupno jedanaest izdanja kojima se blago naše tradicije i kulture čuva i prenosi na nove generacije.« 
Suradnja sa Zavodom za udžbenike intenzivno traje već četiri godine. 
»Do sada smo osigurali 45 udžbenika, od toga su tiskana 32, a 13 su u jednoj od faza izrade. Njih sedam je doživjelo i ponovno pretiskano izdanje. U predstojećem razdoblju doći će do izmjena u modelu suradnje jer sadašnji memorandum više to neće moći biti. Ostvarit ćemo drugačiji način osiguravanja udžbenika, prema preporuci resornog ministarstva. Hrvatsko nacionalno vijeće će dostaviti ministarstvu opredijeljenost škola o izabranom izdavaču udžbenika i hoće li biti izvorno pisani ili prevedeni. U dogovoru s nacionalnim vijećem dogovorit će se tiraž i autori«, kaže ravnatelj izdavačkog sektora Zavoda za udžbenike u Beogradu Milorad Marjanović. 
Uz njega su na predstavljanju bile i glavna i odgovorna urednica za izdanja na hrvatskom jeziku Marijana Vasić-Stjepanović i izvršna ravnateljica odjela Zavoda za udžbenike u Novom Sadu Romanca Jovanović. 

Četiri udžbenika i tri nacionalna dodatka

Bilo je potrebno tri godine za napisati osam udžbenika. Ovom su prigodom predstavljena četiri udžbenika glazbene kulture namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole autora Vojislava Temunovića, Mire Temunović, Tamare Štricki-Seg i Margarete Uršal. Ova četiri udžbenika, Glazbena škrinjica 5, 6, 7, i 8, logičan su nastavak udžbenika pisanih za niže razrede osnovne škole, podsjećaju autori. Kompletirana je literatura za Muzičku kulturu u osnovnom obrazovanju. 
»Po zakonu, 60 postotaka nastavnog programa možemo prilagoditi nastavi na hrvatskom. Uvrstili smo puno glazbenih primjera i pjesmica iz naše baštine«, kaže koautorica udžbenika Glazbena škrinjica Mira Temunović.
U dijelu o nacionalnim dodatcima, Svijet oko nas 1 i 2 nacionalni je dodatak za istoimeni predmet koji se izučava u prvom i drugom razredu osnove škole. Na 18 stranica bogato ilustriranih i vizualno i tekstualno prilagođenih dobi učenika, autorice su u prvome obradile temu blagdana i praznika, a u drugom naselja.
Priroda i društvo 3 i 4 nacionalni je dodatak na hrvatskom jeziku namijenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Autorice su profesorice razredne nastave Sanja Dulić i Danijela Romić-Skenderović, te diplomirana pedagoginja Margareta Uršal. Naslovnicu je ilustrirala Adrijana Vukmanov Šimokov.
Nacionalni dodatak na hrvatskom jeziku Perspektive autorice Ljubice Vuković-Dulić namijenjen je učenicima viših razreda osnovne škole kao dopuna nastavi likovne kulture. Autorica, povjesničarka umjetnosti viša kustosica je na 33 stranice dopunila gradivo likovne kulture od 5. do 8. razreda mnoštvom primjera hrvatskih umjetnika i na novi način koncepcijom zadataka osvijetlila spoznajni proces u likovnoj kulturi. 
Istaknuto je kako se očekuju i nova izdanja autorskih udžbenika kao što je Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i nacionalnih dodataka iz geografije i povijesti, koja su planirana za 2019. godinu.
Ulomke iz sadržaja udžbenika i dodataka predstavili su učenici odjela nastave na hrvatskom jeziku.
S. Jurić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika