Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Turizam, brošura i gradonačelnikova ciljna grupa

Republički zavod za statistiku Srbije putem svoje djelatnosti redovito prati, među ostalim, i broj dolazaka i noćenja turista po tzv. izabranim turističkim mjestima u našoj zemlji. Naravno, radi se o evidentiranim, legalnim dolascima i noćenjima – u zavisnosti od mjesta do mjesta, »rad na crno« kreće se od 5% pa čak po nekim procjenama i do 20%! Klasifikacija izabranih mjesta izvršena je na temelju Zakona o turizmu i obuhvaća po posebno prikazanim stavkama i podacima Beograd i Novi Sad s posebnom naznakom »gradska naselja«, »banjska mjesta« (tu je i naš Palić), »planinska mjesta«, »ostala turistička mjesta« (gdje je svrstana i Subotica) i ostala »mjesta-gradovi« proglašeni turističkim mjestima. Nedavno su objavljeni i službeni statistički podaci za prošlu 2018. godinu. Usprkos raznim nagađanjima i komentarima (jer se kod nas u nogomet, politiku i turizam svatko razumije), ne stojimo baš tako loše u odnosu na 2017. kako bi se pretpostavilo.
Ako Suboticu i Palić s okolicom tretiramo kao jednu cjelovitu turističku destinaciju (što po mnogo čemu i jeste), u prosjeku ne stojimo loše. Činjenica je da broj evidentiranih dolazaka i noćenja turista u Subotici raste, a na Paliću opada. Evo i konkretnih brojki.
Ukupan broj dolazaka turista u destinaciju je 91.752 (indeks 2018./2017. – 102,7%), od toga u Subotici je evidentirano 61.534 (indeks 109,5) a na Paliću 30.218 dolazaka (indeks 93,9). Broj evidentiranih noćenja u destinaciji je 148.656 (indeks 101), od toga u Subotici 97.518 (indeks 102,8), a na Paliću 51.138 (indeks 97,9). Na nivou destinacije domaći gosti sudjeluju sa 60,3 % dolazaka i 56,8% noćenja, a stranci s 39,7% dolazaka i 43,2% noćenja (Subotica 56,8% dolazaka i 53,2% noćenja domaćih gostiju i 43,2% dolazaka i 46,8% noćenja stranih gostiju; Palić 60,8% dolazaka i 64,2% noćenja domaćih i 39,2% dolazaka i 35,8% noćenja stranih gostiju). Prosječan boravak je i dalje mali – 1,62 dana na nivou destinacije (Subotica 1,58 dana, Palić 1,69 dana), ali zanimljivo je da se strani gosti nešto dulje zadržavaju u odnosu na domaće – 1,71 dan naspram 1,54 dana. Naš grad zajedno s Palićem sudjeluje s 2,68% dolazaka i 1,59% noćenja na nivou Srbije.
A sada malo o našoj turističkoj propagandi. Naravno, ona je izuzetno bitna za privlačenje potencijalnih gostiju. Naši turistički pregaoci na najvišem nivou izdali su brošuru s vrlo privlačnim naslovom »52 vikenda u Srbiji« u kojem, među ostalim, kao mamac predstavljaju i specijalitete subotičkog kraja, što bi bilo za svaku pohvalu da nema (već po običaju, jel’te) nekih vrlo zanimljivih prevodilačkih  egzibicija. Tako, za naš čuveni perkelt stoji prijevod »veal p kr lt stew« – nije greška: piše »p kr lt«! OK, »veal stew« jeste na engleskom teleći paprikaš (znamo da perkelt nije isto što i paprikaš, ali Englezi nemaju poseban izraz za perkelt, pa »let it be...«, op. a.) ali ako su baš željeli pomoći potencijalnom naručitelju tog specijaliteta kako da izgovori ime tog jela, mogli su jednostavno umjesto »p kr lt« upotrijebiti neku drugu riječ u prijevodu, naprimjer čak i opisno, kao »veal stew speciality«. Ovako mi liči na onaj poznati doslovni prijevod rečenice »prevedi me na drugu stranu ulice« kao »translate me on the other page of the street«.
A gdje je u svemu ovome uloga našeg gradonačelnika u razvoju ovdašnjeg turizma? Pa u propagandnim aktivnostima! Gradi se uveliko spa i wellness centar na Paliću, među ostalim i s ciljem da se naši domaći turisti, a i oni s domicilom izvan Srbije privuku u što većem broju. Tu je i ponuda secesijskog naslijeđa, obnovljena Sinagoga, filmski festival i da ne nabrajam svu ponudu koju ovaj grad i okolica mogu pružiti potencijalnom turistu. A tu je i ponovno dijeljenje vaučera u cilju daljeg razvoja domaćeg turizma. Ali sve je to manje bitno. Gradonačelnik reče prije neki dan da je on prije svega Srbin, a tek onda građanin. E sad, ako neka destinacija želi uspjeh u turizmu, treba se fokusirati na ciljnu grupu. To nam je gradonačelnik i uradio. Jer tom izjavom jasno je dao do znanja svim budućim gostima našeg grada na znanje: ako sam ja kao gradonačelnik i prvi čovjek grada prije svega Srbin pa tek onda građanin, dragi moji istih svjetonazora, zamislite kakvi su tek moji sugrađani? Doživjet ćete nezaboravno gostoprimstvo. 
A. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika