Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pamte školu u Majurskoj ulici

Stariji Palićani dobro se sjećaju nekadašnje škole u lijepoj Majurskoj (danas Brestovačkoj) ulici, koje već oko pola stoljeća nema, ali je sačuvana u đačkim uspomenama i na starim kartama. Njena lokacija precizno je prikazana na detaljno izrađenoj karti Subotice i Palića (isječak karte u prilogu), koju je napravio Gradski građevinski odjel 1928. godine. Na karti je navedeno ime gradonačelnika Subotice dr. Dragutina Stipića i potpisan gradski inženjer Oton Tomandl (Tomanić).
Na karti se vidi veliko školsko dvorište, dijelom korišteno za vrt, a susjedi se sjećaju i stabljika kukuruza u vrijeme kada je ova zgrada s placem počela nestajati, te ustupila mjesto novim stambenim objektima. U to vrijeme, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, naselje Palić intenzivno se gradilo. 
Prema izvješću iz 1948. godine o spomenutoj palićkoj školi u Povijesnom arhivu (F 68.1567), koje je potpisao Dragutin Kovač, objekt je nastao 1888. godine i namjenski je zidan za školu. Po okončanju Drugog svjetskog rata, zbog većih oštećenja na ovom školskom objektu, nastava se privremeno odvijala u Zemljoradničkoj školi, do rujna 1948. kada je grad popravio zgradu u Majurskoj ulici, te je ova škola nastavila s radom, tad u četiri odjela. Tih godina škola je u četiri razreda imala 180-190 učenika. U izvješću o stanju objekta iskazana je potreba za fiskulturnim terenima u dvorištu, klupama za odmor i ljetnom učionicom. Osvjetljavana je električnom energijom, a vodom opskrbljivana s bunara u dvorištu. Uz izvješće je priložen i tlocrt škole.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika