Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Uršal: Korisni sastanci 
u pedagoškim zavodima 

Predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal susrela se prošloga tjedna s ravnateljem Pedagoškog zavoda Vojvodine Jánosom Puskásem i njegovim suradnicima. Teme sastanka bile su organizacija V. međunarodne znanstvene konferencije Interkulturalnost u obrazovanju 2019., seminar o primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavi, odobravanje udžbenika i drugo.
Istoga dana predsjednica Odbora za obrazovanje nazočila je sastanku u Zavodu za unaprjeđivanje obrazovanja i odgoja u Beogradu gdje su predstavnici osam nacionalnih manjina imali kratku obuku za pisanje programa nastave i učenja za drugi razred gimnazije. Definirani su također rokovi za izradu ovog programa kao i za programe za treći i sedmi razred osnovnih škola. 
»Bio je to vrlo koristan sastanak s mnoštvom informacija o tokovima i procesima unutar obrazovnog sustava obrazovanja Republike Srbije«, ističe predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal.
(HNV)


ZKVH i Hrvatska riječ 
na novosadskom Sajmu knjiga

Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu bit će održan od 5. do 11. ožujka na Novosadskom sajmu. I na ovogodišnjem sajmu svoja izdanja predstavit će nakladnici iz zajednice vojvođanskih Hrvata, a u organizaciji dvaju resornih pokrajinskih Tajništava.
Zajedničko predstavljanje manjinskih zavoda za kulturu, pa tako i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, bit će održano u četvrtak, 7. ožujka, na središnjoj sajamskoj bini u 12.30 sati.  
Predstavljanje NIU Hrvatska riječ i ZKVH-a bit će održano u petak, 8. ožujka, na središnjoj sajamskoj bini od 15 sati. Ovom prilikom bit će riječi o novom broju književnoga časopisa Nova riječ koji se objavljuje u sunakladi ove dvije ustanove, uz poseban naglasak na tematu posvećenom mladim pjesničkim glasovima. Također, bit će riječi i o knjizi pjesama Slike iz beskraja Vedrana Horvackog.  
Tijekom sajma, na štandu resornog Pokrajinskog tajništva bit će izložene novije knjige i periodične publikacije koje su objavili hrvatski nakladnici iz Vojvodine.  
Ulaz na Sajam knjiga je besplatan, a radno vijeme je od 10 do 19 sati. Uz Sajam knjiga, istodobno se održava i Izložba umjetnosti Art expo (u okviru koje će biti priređena i izložba manjinskih zavoda Slikom zajedno), te Sajam obrazovanja Putokazi. 

Prijam za suradnike Nove riječi

U povodu izlaska novoga broja časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ (dvobroja za 2018. godinu) u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (koji je nakladnik ove publikacije skupa s NIU Hrvatska riječ) u utorak je priređen prijam za suradnike i zastupljene autore. 
Glavni i odgovorni urednik Nove riječi Tomislav Žigmanov je ovom prigodom podsjetio kako i ovaj broj časopisa prati osnovne smjernice uređivačke koncepcije a to su: predstavljanje i kritičko iščitavanje suvremene književne produkcije Hrvata iz Vojvodine, iščitavanje književne baštine, prikaz dijelova književnog stvaralaštva u Hrvatskoj uz interpretacije umjetničkih praksi ovdašnjih Hrvata.


Posebne upisne kvote 
za dijasporu u svibnju

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske obavještava da se objava Natječaja za upis studenata na fakultete Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2019./20. putem posebne upisne kvote za hrvatsku dijasporu predviđa u svibnju. Prilikom objave Natječaja bit će poznati i kriteriji upisa putem posebne upisne kvote, a svaki fakultet zadržava samostalnost u odlučivanju i provođenju eventualnih dodatnih testiranja. U tijeku je razmatranje fakulteta na kojim će studijskim programima omogućiti posebne kvote, a pored toga svakako je moguće pokušati upis na jedan od studijskih programa na hrvatskim sveučilištima standardnom procedurom putem polaganja hrvatske državne mature.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika