Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od 11. veljače stari/novi način prijevoza

Nakon oko mjesec dana kako je Hrvatsko nacionalno vijeće samostalno financiralo prijevoz učenika-putnika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku angažiranjem privatnog prijevoznika, od ponedjeljka, 11. veljače, ovaj se prijevoz, kao i u prvom polugodištu, realizira u suradnji s Mađarskim nacionalnim vijećem, autobusima i kombijima privatnog poduzetnika Su travel u kojima putuju i djeca mađarskih odjela. Razlozi za to su, prema riječima članice Izvršnog odbora HNV-a zadužene za obrazovanje Margarete Uršal koja je tim povodom u petak, 8. veljače, u prostorijama Vijeća održala sastanak s roditeljima učenika-putnika hrvatskih odjela, prije svega rentabilnost. Financijski je nešto isplativije, a u ovom prijevozu o djeci se brinu pratilje, što je značajno zbog sigurnosti učenika i izravne komunikacije roditelja s pratiljama. 
»Samostalna organizacija prijevoza je bila izuzetno skupa, i to je bila samo jedna linija, zbog čega su neki učenici kasnili u školu i nadamo se da ćemo to ovom organizacijom izbjeći. Ukoliko roditelji ne budu zadovoljni i ako ne bude pozitivnih pomaka i pobošljanja, tražit ćemo neko treće rješenje, jer nam je cilj sigurnost djece, stizanje na vrijeme na nastavu i da roditelji budu zadovoljni. Zato ćemo se ponovno sastati za oko mjesec dana kako bismo vidjeli kako sve to funkcionira i treba li što mijenjati. Plan nam je do početka nove školske godine nabaviti kombi i samostalno organizirati prijevoz učenika, što će biti mnogo funkcionalnije, sigurnije i bolje organizirano kada to bude samo za našu djecu«, kaže Uršal.
Podsjetimo, do kraja prvog polugodišta prošle godine ovaj je prijevoz financirala subotička Gradska uprava, nakon čega je, umjesto toga, ponudila besplatne autobusne karte. Tako je od početka 2019. HNV preuzelo financiranje i organizaciju prijevoza, a od ponedjeljka to realizira skupa s Mađarskim nacionalnim vijećem. 
Besplatan školski prijevoz za učenike hrvatskih odjela u čijoj blizini mjesta stanovanja nema škole u kojoj se nastava pohađa na hrvatskom odvija se na tri linije: Mali Bajmok – OŠ Matko Vuković, OŠ Sveti Sava – OŠ Ivan Milutinović – OŠ Matko Vuković i Radanovac – Kertvaroš – Novi grad – OŠ Mako Vuković.
I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika