Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Vaištanci u Drenovcima

DRENOVCI – Članovi HKU-a Antun Sorgg iz Vajske su u subotu bili u posjetu Općini Drenovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a na poziv županijskog pročelnika za poljoprivredu i ruralni razvoj Andrije Matića. Najprije su posjetili Poljoprivredno-poduzetnički inkubator Drenovci koji je otvoren 2016., a namijenjen je malim poljoprivrednim poduzetnicima za najam i davanje u zakup strojeva, opreme i materijalnih dobara. Nakon toga su bili gosti tamošnje udruge žena koje su im predstavile svoj rad i ponudile suradnju. Prihvatile su i poziv da u što skorije vrijeme budu gošće u Vajskoj. Vaištanci su imali prilike upoznati se i s radom drenovačke knjižnice, jedne od najbolje opremljenih u Hrvatskoj. Prigodom posjeta razgovarano je o suradnji i sa slikarom i prokuratorom iz Vinkovaca Markom Lončarom, odnosno o pokretanju likovne kolonije u čast samoukog slikara Josipa Benaka iz Bođana.
A. Š.

Obilježen Marindan u Šidu

ŠID – U prostorijama HKD-a Šid 2. veljače svečano je obilježen Marindan. I ove godine okupili su se članovi udruge iz Šida, Sota, Batrovaca, Vašice, Morovića i Ljube, kako bi uz muziku i ples proslavili imendane svih onih koji ih slave 2. veljače. Tom prigodom predsjednica udruge Zorica Šafarik svim Marijama uručila je prigodne darove, a večer je protekla uz druženje i degustaciju domaćih kolača i slanih delicija, koje su članovi udruge pripremili za tu priliku. 
S. D.

Dan škole Matija Gubec

TAVANKUT – Dan Osnovne škole Matija Gubec iz Tavankuta bit će proslavljen večeras (petak, 8. veljače). U sklopu proslave u mjesnoj crkvi Srca Isusova, s početkom u 18 sati, bit će održan koncert klape Levanda (Hrvatska). Nakon koncerta u školi će biti priređen domjenak.

Šokačko prelo u Beregu

BEREG – HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega organizira Šokačko prelo koje će biti održano u subotu, 9. veljače, u mjesnom Domu kulture, s početkom u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 1.300 dinara, u što su uračunati jelo i piće za cijelu večer, mogu se kupiti kod Marte Gorjanac ili preko facebook profila (inbox) Udruge. Za zabavu će biti zadužen Tamburaški sastav Čokanj iz Našica. 

Šokačko veče u Vajskoj

VAJSKA – U organizaciji mjesnog HKU-a Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć, lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.  

Prelo u Đurđinu

ĐURĐIN – HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače, s početkom u 19 sati, u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji folklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

Bunjevačko prelo u Zagrebu

ZAGREB –  Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna. 

Prelo u Nazoru

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor priređuje 85. Veliko bunjevačko-šokačko prelo. Prelo će biti održano 2. ožujka u Hrvatskom domu, a okupljanje gostiju je u 19 sati i 30 minuta. Domaćini najavljuju preljsku večeru, zabavu uz tamburaše i bogatu tombolu. Cijena ulaznice je 1.800 dinara, a mogu se rezervirati putem telefona 025-416-019, od ponedjeljka do četvrtka, od 17 do 19 sati. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika