Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plesalo se sve do zore rane...

Sezonu prela hrvatskih udruga u Somboru i okolici ove godine otvorili su Lemešani svojim Marinbalom, a ove godine »posrećilo« im se da Marinbal bude baš 2. veljače, na Marin dan. 
»Tu smo da održimo preljsku tradiciju ovdje u Lemešu iako to nije lako. Međutim, ove godine smo zadovoljni brojem gostiju na prelu i naročito što je među njima puno mladih. Naše prelo je uvijek oko Marin dana, nije uvijek na sam taj dan, ali gledamo da to bude subota najbliža Marin danu. Tako da oni redoviti gosti uvijek unaprijed planiraju i iščekuju bal. Pored Dužijance, to je naša najveća manifestacija«, kazala je Tamara Brkić Kanjo iz mjesnog HBKUD-a Lemeš koja je ove godine ponijela najveći teret oko organiziranja prela. 
Pripomogli su i ostali članovi Udruge, jer trebalo je u organizaciji posložiti i tamburaše, majstore lemeškog paprikaša, tombolu, sudionike programa, potruditi se da dvorana Doma kulture bude puna gostiju... 
Rođena Lemešanka koja živi u Žedniku Anica Dulić kaže kako ne propušta Marinbal. 
»Ne viđamo se često, pa je ovo prilika da se okupimo, sretnemo, proveselimo«, kaže ona. 
Tajnica HBKUD-a Lemeš Marija Bagi podsjeća kako su se prela prvo održavala po kućama, zatim u kavanama, a ovakvu proslavu prela u Lemešu prvi je počeo konjički klub. 
»Nakon gašenja konjičkog kluba naša je udruga preuzela ovu manifestaciju. Bilo je godina kada smo prelo proslavljali malo skromnije, ali ove godine možemo reći da smo zadovoljni odazivom. Čak su neki naši Lemešani koji rade u Njemačkoj samo zbog prela došli kući i u posjet rodbini, tu su nam gosti iz Tavankuta, Žednika, Sombora, Đurđina, Bajmaka. Sretna okolnost je i što se ove godine naše prelo ne poklapa s nekim drugim prelom«, kaže ona.
Prelo su otvorili članovi HBKUD-a Lemeš u bunjevačkim nošnjama, s nekoliko bunjevčkih pisama i spletom bunjevačkih igara. A onda je igrački podij bio prepušten gostima prela koji su se u kolo uhvatili već s prvim taktovima u izvedbi Tamburaškog sastava Rujna zora iz Subotice. Već po tradiciji gostima je poslužen, kako naglašavaju, lemeški paprikaš, koji se pravi od junećeg i svinjskog mesa u određenom omjeru uz obvezan začin – lemešku papriku. I također po tradiciji, u ponoć su gosti počašćeni fankima (krafnama). 
Z. V.
Foto: Ivan Horvat

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay