Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suvremeno stvaralaštvo i baština

Izišao je novi dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ koji izlazi u sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ iz Subotice. Riječ je o dvobroju za 2018. godinu. Časopis donosi različite teme kako iz područja književnosti tako i iz drugih umjetnosti, a obogaćen je i grafičkim crtežima Darka Vukovića iz Petrovaradina.  
Prilozi su razvrstani u nekoliko tematskih cjelina, među kojima su oni posvećeni suvremenoj hrvatskoj književnosti kao i kritičkom iščitavanju hrvatske književnosti u Vojvodini, potom jezično-književnoj i umjetničkoj baštini, a tu su i teme vezane uz književne doticaje sa susjednim književnostima.

Mladi pjesnički glasovi

Aktualni dvobroj otvara tematski pjesnički blok najmlađih hrvatskih pjesnika u Vojvodini, kao što su Jovana Gromović, Vedran Horvacki, Marija Brzić, Nikola Turkalj, Darko Baštovanović i Tatjana Ćaćić, a potom donosi blok petero dobitnika Goranove nagrade za najmlađe pjesnike koji je priredio Neven Ušumović. On je ujedno autor nove zbirke priča Zlatna opeklina koja se predstavlja u sljedećoj cjelini.
Kritička čitanja hrvatske književnosti u Vojvodini – važna je cjelina koju otvara rad Vladimira Nimčevića Život i djelo Balinta Vujkova s posebnim osvrtom na njegovu monografiju o Blašku Rajiću, otkrivajući u njemu do sada nepoznate podatke o dvojici velikana koji su obilježili 20. stoljeće u kulturnoj povijesti Hrvata u Vojvodini. O stotoj obljetnici rođenja Jakova Kopilovića u ovoj se cjelini nalazi i rad Klare Dulić o njegovim pjesničkim motivima, a Lajčo Perušić piše o djelu Salašarske skice Josipa Temunovića. Ivana Andrić Penava i Zvonimir Pažin predstavljaju srijemskog pjesnika Ivana Bonusa, »pjesnika koji je koračao vizijom vlastita srca«, dok se Darko Baštovanović bavi knjigama Vladimira Bošnjaka E moj baćo i Svršetak vražjeg stoljeća. O jednom srijemskom pjesniku s prebivalištem u Hrvatskoj piše Marko Tucakov u članku Krugovi nostalgije u pjesmama Zvonimira Nemeta.

Književno-jezična i umjetnička baština

U cjelini Književno-jezična i umjetnička baština Hrvata u Vojvodini vjerni suradnik časopisa Franjo Emanuel Hoško u tekstu Hrvatski pisac Lovro Bračuljević progovara o ovom »starom« piscu poznatom po važnim jezičnim načelima. O narodnim pripovijetkama koje je skupio Balint Vujkov i banatskim Hrvatima piše Dalibor Mergel, a jezičnoj problematici svoj prinos daje Zlatko Romić u članku pod nazivom Dijalektalni govor u raljama jezika. Mario Bara piše i odgovara na zanimljivo pitanje Što se dogodilo s projektom Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema?. Karikature Ivana Balaževića – Skriveni dio opusa rad je Ljubice Vuković Dulić koja otkriva manje poznat umjetnički rad ovog umjetnika.
Stalni suradnik Nove riječi Neven Ušumović nastavlja s prikazima hrvatskog nakladništva u nultom desetljeću, ovoga puta u 2006. godini.
U posebnoj cjelini Novi autorski udžbenici na hrvatskom jeziku i suvremene nastavne prakse prikazani su prvi autorski udžbenici iz »pera« njihovih suautor(ic)a: Tamare Štricki Seg i Margarete Uršal. Lidija Milanković piše rad na temu Suradničko učenje, mogućnost primjene u nastavi hrvatskog jezika.

Čitanja književne produkcije

Stalna rubrika Čitanja književne produkcije donosi sedamnaest prikaza i recenzija knjiga iz aktualne hrvatske književnosti u Vojvodini, o čemu pišu Mirjana Crnković, Davor Bašić Palković, Klara Dulić, Vladimir Nimčević, Milovan Miković, Darko Baštovanović, Tomislav Žigmanov, Zoltan Sič, Katarina Čeliković i Tamara Štricki Seg.
Časopis završava Kulturnim dokumentarijem autorice Bernadice Ivanković, u kojemu se kronologijskim redoslijedom bilježe sva kulturno-društvena događanja u hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Lektorica je Katarina Čeliković, a korekturu časopisa uradio je Mirko Kopunović.
Časopis Nova riječ za 2018. godinu kao i brojevi iz prethodnih godina mogu se nabaviti u prostorijama Zavoda na adresi Laze Mamužića 22 u Subotici po cijeni od 500 dinara. Postoji mogućnost i slanja poštom za narudžbe upućene mailom na adresu ured@zkvh.org.rs ili telefonom na broj 024/535-533.
(ZKVH)

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay