Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pizza od krumpira

Nešto razmišljam ovih dana kako nije u redu predlagati samo recepte, kombinacije i jela koja mi gode i koja ja volim jer je to onda totalno subjektivan pristup. Jasno, na takav način sam koncipirala ovu rubriku, pa bez obzira što je riječ o receptima, dajem osobni pečat i to samo po sebi nije objektivno ali isto tako mogu dati osobni pečat i na nešto što mi se ne sviđa okusom ili samom idejom, pa ću proširiti dimenziju subjektivnosti. Nadograditi je i time u igru ubaciti više kombinacija, a možda i sebe preokrenuti. I sve ovo iz razloga jer sam dobila prijedlog da pišem o pizzi od krumpira. Pa dobro, ili je pizza ili je krumpiruša. Naravno, lakše bi mi bilo napisati priču na temu kad je krumpir poželio biti pizza nego pojmiti da bi netko napravio recept u kom bi krumpir koristio umjesto podloge za tijesto. No, dajem šansu da sami sudite, a i ja s vama. Izazivam sebe pripremiti ovaj nesklad sastojaka i naziva i stavljam njegov recept na ovotjednu tacnu.
Potrebno: 1 veliki krumpir / 1/3 šalice umaka od rajčica / mast za prženje / 2 žlice parmezana / 6 listića pršute  / 1 jaje / 4 gljive / mozzarella / 1 žlica maslinovog ulja / papar / sol / origano.
Postupak: Krumpir oguliti i izrezati na tanke kolutove i poredati ga u tiganj za prženje u kojem ste prethodno zagrijali malo masti za prženje. Pospite krumpir s malo parmezana i pržite oko 5 minuta. Važno je da za vrijeme prženja tiganj bude poklopljen, jer nema okretanja. Premažite s umakom od rajčica, poredajte gljive, pršutu i mozzaarellu po vrhu i pržite 3 minute. Nakon toga stavite jaje u centar i pržite još par minuta.
To je to. Nema velike mudrosti u pripremi i može ispasti interesantno, samo mi i dalje nije jasno zašto je moralo dobiti naziv pizza od krumpira. 
Nadam se da vas nisam odbila od ove ideje igrajući se njenim nazivom, nego probudila u vama eksperimentalista koji će ispeći pizzu od krumpira u svom tiganju. I ne zaboravite: odlično ide uz coca-colu. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika