Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pizza od krumpira

Nešto razmišljam ovih dana kako nije u redu predlagati samo recepte, kombinacije i jela koja mi gode i koja ja volim jer je to onda totalno subjektivan pristup. Jasno, na takav način sam koncipirala ovu rubriku, pa bez obzira što je riječ o receptima, dajem osobni pečat i to samo po sebi nije objektivno ali isto tako mogu dati osobni pečat i na nešto što mi se ne sviđa okusom ili samom idejom, pa ću proširiti dimenziju subjektivnosti. Nadograditi je i time u igru ubaciti više kombinacija, a možda i sebe preokrenuti. I sve ovo iz razloga jer sam dobila prijedlog da pišem o pizzi od krumpira. Pa dobro, ili je pizza ili je krumpiruša. Naravno, lakše bi mi bilo napisati priču na temu kad je krumpir poželio biti pizza nego pojmiti da bi netko napravio recept u kom bi krumpir koristio umjesto podloge za tijesto. No, dajem šansu da sami sudite, a i ja s vama. Izazivam sebe pripremiti ovaj nesklad sastojaka i naziva i stavljam njegov recept na ovotjednu tacnu.
Potrebno: 1 veliki krumpir / 1/3 šalice umaka od rajčica / mast za prženje / 2 žlice parmezana / 6 listića pršute  / 1 jaje / 4 gljive / mozzarella / 1 žlica maslinovog ulja / papar / sol / origano.
Postupak: Krumpir oguliti i izrezati na tanke kolutove i poredati ga u tiganj za prženje u kojem ste prethodno zagrijali malo masti za prženje. Pospite krumpir s malo parmezana i pržite oko 5 minuta. Važno je da za vrijeme prženja tiganj bude poklopljen, jer nema okretanja. Premažite s umakom od rajčica, poredajte gljive, pršutu i mozzaarellu po vrhu i pržite 3 minute. Nakon toga stavite jaje u centar i pržite još par minuta.
To je to. Nema velike mudrosti u pripremi i može ispasti interesantno, samo mi i dalje nije jasno zašto je moralo dobiti naziv pizza od krumpira. 
Nadam se da vas nisam odbila od ove ideje igrajući se njenim nazivom, nego probudila u vama eksperimentalista koji će ispeći pizzu od krumpira u svom tiganju. I ne zaboravite: odlično ide uz coca-colu. Dobar tek!
Gorana Koporan

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay