Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Savjeti za čišćenje

Održavanje doma je puno više od malih savjeta, ali oni vam mogu pomoći ili barem olakšati u tom poslu. 
I ovoga puta donosimo nekoliko korisnih savjeta. 

Mrlje na tepihu
Mrlje na tepihu važno je što prije ukloniti. Jasno je da ukoliko ste na tepih prosuli neku hranu ili nešto slično da ćete prvo kupiti sve ostatke hrane, pa tek onda krenuti s tretiranjem fleke. Mrlje možete natopiti octom, a zatim posuti s dosta sode bikarbone. Cijela mrlja treba biti prekrivena sodom. Ovako tretiranu mrlju ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon što ocat i soda bikarbona odrade svoje, vlažnom krpom pokupite ostatke i jednostavno usisajte tepih. 
Za održavanje tepiha je dovoljno da ga pospete sodom bikarbonom i ostavite da odstoji 15-20 minuta i tek onda usisajte. Soda će pokupiti mirise i osvježiti izgled vašeg tepiha. 

Čišćenje drvenog namještaja
Kako bi vaš drveni namještaj dobio prvobitni sjaj možete ga osvježiti sljedećom mješavinom. Potrebno je tri šalice maslinova ulja, jedna šalica octa i suha pamučna krpa. Smjesu dobro promiješajte i krpom nanesite na namještaj. Uglancajte suhom krpom. 
Čišćenje čelika
Očistiti čelik možete i na prirodan način, bez opasnih kemikalija. Za ovaj proces potreban vam je vinski ocat i gaza. Postupak je vrlo jednostavan: gazu namočite u octu i njome prebrišete željeno mjesto. Ako su nastale tvrdokorne mrlje, namočenu gazu možete ostaviti do 15 minuta da djeluje, te onda dobro izbrišite. 

Prozori
Sredstvo za pranje prozora možete također napraviti sami. U špricaljku ulijte vodu i dodajte jušnu žlicu jabučnog octa. Ovom mješavinom pošpricajte prozore i obrišite suhom krpom ili još bolje papirnatim ručnicima. 

Ručnici 
Ukoliko su vam ručnici tvrdi, ubacite ih u stroj za pranje rublja s pola šalice octa, ali bez deterdženta. Ocat će ukloniti nakupine deterdženta, kao i neugodne mirise, a ujedno će omekšati vaše ručnike. 

Mesing i bakar 
Ako u svom domu imate predmete od mesinga i bakra, i njih možete jednostavno očistiti. Potrebno je da pomiješate 2 žlice kečapa i 1 žlicu octa. Nanesite na čistu krpu i time ispolirajte predmete. Krpu nakon uporabe odmah isperite jer će ostati fleke, a zanimljiva kombinacija oduševit će vas sjajem.

Mrlje od znoja 
Tijekom ljeta od znoja ispod pazuha nam često znaju ostati fleke. Ukoliko imate problema s time, fleke možete jednostavno maknuti – potrebno je samo majicu (ili samo dio) prije pranja natopiti octom i ubaciti ju na uobičajeno pranje. Mrlje će nestati. 

Mravi
Nepozvani stanovnici – mravi se često znaju javiti u domu. Potrebno je samo ispred ulaznih vrata i na vanjske okvire prozora pošpricati čisti ocat. Isto važi i ukoliko primijetite da se mravi uvlače kroz neki drugi otvor. 

Cvijeće i ocat
Vjerovali ili ne, ali i vaše cvijeće će dulje živjeti ako u vodu kojom ga zalijevate dodate dvije do četiri jušne žlice octa. To se odnosi na litru do dvije vode. Ovaj način zalijevanja može dovesti i do toga da vam lišće dobije veći sjaj. 

I s octom treba biti pažljiv
Puno toga u domu možemo čistiti octom, te iako čini čuda na pojedinim materijalima, na nekima može ostaviti trajna oštećenja. Neke površine nikada NE smijete čistiti octom. 
Ocat može oštetiti granitne i mramorne radne površine, prirodni kamen i kamene pločice. Umjesto toga radije koristite blagi deterdžent za pranje posuđa i toplu vodu. 
Također, ocat se ne preporuča niti za čišćenje drvenih podova ili drvenog namještaja, osobito ne onoga s visokim sjajem. 
Ocat može oštetiti i unutarnje dijelove glačala, te ga nemojte koristiti kod čišćenja glačala. Stručnjaci savjetuju da iz glačala treba svaki puta nakon upotrebe izliti svu vodu. Bojim se da malo tko to uradi, pa se samim time kamenac u glačalu često nakupi. Stoga obvezno koristite destiliranu vodu. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika