Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nakon školske razine formirane ekipe

Što je zajedničko ovim učenicima na slici?
U čemu se oni natječu?
Je li bilo jako teško?

Ovo bi mogla biti samo neka od pitanja koja su vam sigurno pala na pamet gledajući ove fotografije. Odgovori na postavljena, ali i ona neizrečena pitanja su:
Prva, školska, razina kviza znanja i kreativnosti Čitanjem do zvijezda održana je 30. siječnja u subotičkim osnovnim školama Matko Vuković i Ivan Milutinović te Vladimir Nazor u Đurđinu, Matija Gubec u Tavankutu i Ivan Milutinović u Maloj Bosni. Bio je to ozbiljni test znanja, a tema kviza je »Ljeto priča priče«. Sudionici kviza trebali su pročitati knjige Julijane Matanović Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom, Jasminke Tihi-Stepanić Ljeto na jezeru Čiču i Ericha Kästnera Blizanke. Ako kojim slučajem još niste pročitali ove knjige, onda ih od srca preporučamo. 
Organizator kviza je Hrvatska mreža školskih knjižničara, a u Subotici i okolici kviz provodi Gradska knjižnica Subotica u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem. 
Sljedeća, međuškolska razina bit će održana u ožujku u Gradskoj knjižnici u Subotici, a po troje učenika s najvećim brojem bodova sačinjava ekipu za svoju školu. 
Oni najbolji, pobjednici međuškolske razine, putovat će na državno natjecanje u Čakovcu u svibnju. Dakle, čitanjem se doista mogu dosegnuti zvijezde!
B. I.

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay