Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vitrine pune trofeja

Proslavljeni atletičar, četrdesetdvogodišnji Goran Čegar, rođeni je Apatinac. Kraljicom sporta počeo se baviti 1994. godine u Atletskom klubu Maraton Sombor, a četiri godine kasnije prelazi u Atletski klub Кometa iz Beograda, gdje je u naredne tri godine ostvario vrlo zapažene rezultate. S nekolicinom entuzijasta 2001. godine je formirao Atletski klub Apatin, postao i do danas ostao njegov član, a od prije nekoliko godina i predsjednik. Od 2010. godine u braku je s poznatom atletičarkom Marianom Čegar-Lukić. Imaju troje djece: Unu, Hanu i Arsenija, a od stupanja u brak žive u Novom Sadu. Ne svojom voljom, Mariana se od djetinjstva posvetila atletici. Odlični rezultati priskrbili su joj sportsku slavu i trasirali karijeru, a posredno i obiteljski život. Poučena vlastitim iskustvom, svojoj djeci danas pruža mogućnost izbora. Trenersku darovitost rabi za izvlačenje maksimuma iz onih koji žele postići uspjeh. 

Kćer ultramaratonca nastavlja obiteljsku tradiciju

Mariana Čegar-Lukić rodom je iz Bačke Topole. Po obrazovanju je ekonomist i licencirani atletski trener. Pobjednica je mnogih polumaratona i maratona širom Srbije i u okruženju. Danas vodi novosadsku ispostavu AK Apatin, atletsku školu Čegarrunning. Uposlenica je Vojske Srbije u svojstvu vojnika po ugovoru. 
»Otac mi je bio ultramaratonac i uz njega sam počela trčati s pet godina. Bila je to njegova želja, a već kao osnovac išla sam obiteljski na duge pruge. S dvanaest godina istrčala sam prvi polumaraton, sa šesnaest i maraton. Kada sam imala 22-23 godine ušla sam u reprezentaciju, naišla na pravog trenera, vidjela da se mogu time baviti vrlo ozbiljno i tada je počeo moj najznačajniji napredak u atletici«, priča Mariana. 
Dobri rezultati počeli su se nizati. Među najznačajnijim bio je uspjeh na Beogradskom maratonu, u čijem su sklopu bila održana tri prvenstva. 
»Tada sam postala prvakinja Balkana i države, te bila četvrta u okviru Beogradskog maratona. Jako su mi drage i tri uzastopne pobjede na Zagrebačkom maratonu 2004., 2005. i 2006. godine. Dva puta sam pobjeđivala na Plitvičkom maratonu, a bila sam i viceprvakinja Balkana na atletskoj stazi od pet kilometara. Upravo mi je jedan od zagrebačkih maratona bio i najteži u životu. Počela sam povraćati od 38. kilometra. Jedva sam stigla do cilja, ali sam pobijedila, drugoplasirana djevojka bila je samo tri sekunde iza mene«, prisjeća se Mariana. 
Vrlo značajna godina u karijeri, ali i u životu, bila je 2010. Unutar 12 mjeseci udala se, rodila prvo dijete, uposlila se u vojsci i doselila u glavni grad Vojvodine. 
»U vojsku sam primljena kao sportaš, jer im je trebao ženski natjecatelj u maratonu. Prvo sam radila u čuvarskoj službi, poslije su me premjestili u sportski centar. Zadovoljna sam, jer tijekom radnog vremena mogu dva sata trenirati, a imam na raspolaganju atletsku stazu, bazen, saunu i teretanu. Bilo je predrasuda jer sam žena, međutim, kada su provjere tjelesne spreme u pitanju, uvijek sam među najboljima«, kaže Mariana. 
I dalje je članica Atletskog kluba Apatin.

Šampion s obale Dunava

Goran Čegar je po zvanju diplomirani ekonomist u području menadžment u sportu, rekreaciji i turizmu. Uposlenik je Vojske Srbije, a 2016. godine, Ukazom predsjednika Srbije unaprijeđen je u časnika. Sportska biografija ovoga Apatinca vrlo je bogata i zaslužuje posebnu pozornost. U riznici ovog trofejnog sportaša nalazi se na desetine odličja, priznanja, pokala, plaketa, sve za ostvarene uspjehe na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Prvak je Srbije u maratonima održanim 2005. i 2009. godine u Beogradu i Novom Sadu. Prvak je Srbije u planinskom trčanju, održanom 2010. godine u Dimitrovgradu. Osmostruki je prvak Vojvodine u krosu. Višestruki je prvak Vojvodine na 3.000 m i 5.000 m u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Dva puta četvrtoplasirani na Prvenstvu Balkana u maratonu, u Istanbulu i Beogradu. Pobjednik je Novosadskog maratona i polumaratona 2009. Višestruki je pobjednik uličnih utrka, polumaratona i maratona. Sveučilišni je prvak Srbije u polumaratonu. Prvak je na regionalnim vojnim prvenstvima u planinskom trčanju 2010. godine i na Regionalnom vojnom prvenstvu na 30 km u Ohridu 2008. godine. S AК Apatin sudionik je Кupa europskih prvaka u polumaratonu, održanom u Portugalu 2009. godine. Sudionik je svjetskih prvenstava u planinskom trčanju (Arta Terme Italija 2001. godine, Souz del Oks Italija 2004. godine, Anchorage – Aljaska 2002. godine, Wellington – Novi Zeland 2005. godine, Crrans-Montana – Švicarska 2008. godine). Sudionik je svjetskih vojnih prvenstava u maratonu (Venecija 2005., Padova 2008., Beograd 2009., Atena 2011. godine, Eindhoven 2014.). Sudionik je svjetskih vojnih olimpijskih igara u disciplini maraton (Rio de Janeiro 2011. godine). Sudionik je maratona u New Yorku, Barceloni, Moskvi i Budimpešti po dva puta, Veneciji, Padovi, Istanbulu, tri puta, te u Stokholmu, Eindhovenu, Ljubljani, Podgorici, Novom Sadu, Zagrebu, Poreču, Plitvicama, Ateni i Rio de Janeiru. Odlikovan je s dva ordena od Međunarodnog savjeta za vojne sportove za doprinos razvoju vojnog sporta i za sudjelovanje na pet svjetskih vojnih prvenstava. 
»Atletika je moj život. Postignuti uspjesi otvaraju mi sva vrata na koja pokucam, međutim, moje zadovoljstvo i relaksacija su moja obitelj. Raduju me i svi današnji uspjesi koje postižem u svojstvu sportskog radnika, a emocije mi govore da ću doživotno ostati vezan za moj AK Apatin«, kratko je prokomentirao Čegar.
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika