Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Vojvođanska liga sjever
Optimizam kraj Dunava

APATIN – Startale su i pripreme OFK Mladosti Apa za proljetnu polusezonu Vojvođanske lige Sjever. Klupsko čelništvo je prezadovoljno rezultatima i plasmanom u protekloj polusezoni, a svima je cilj da proljeće bude još uspješnije. Dok su nogometaši bili na zimskom odmoru, uprava je bila vrlo aktivna u formiranju igračkog kadra za budućnost. Trener Slobodan Bačić prezadovoljan je urađenim. »Novopridošli igrači će, nadam se, svojom kvalitetom u velikoj mjeri pridonijeti još boljim rezultatima i povećanju broja gledatelja na našim utakmicama. Raduje me povratak u klub braće Jovović i dolazak Vujina, Jelačića, Timara i Pešića. Vjerujem da će se dobro uklopiti u ekipu i da će uz naše mlade igrače tvoriti momčad za budućnost, ali i momčad već sada sposobnu za postizanje dobrih rezultata. Već smo zakazali i seriju pripremnih utakmica, tijekom kojih će svi igrači dobiti iste prilike, kako bi se nametnuli u postav za prvu proljetnu prvenstvenu utakmicu«, rekao je Bačić.

Mali nogomet
Pokal Zrenjanincima

APATIN – Apatinski majstori petoparca nisu uspjeli napraviti novo iznenađenje i ostvariti povijesni uspjeh svojega kluba Apa-futsala. Iako se finale Кupa Vojvodine igralo u Apatinu, poraženi su, nakon velike borbe, od КMF SAS iz Zrenjanina rezultatom 4:3 (2:2). Pred više od 600 gledatelja odigrano je 40 minuta dostojnih razine svakog finala. Novajlija u redovima domaćina Vuković doveo je Apatince u prednost, ali su gosti iskoristili prvu prigodu i poravnali. Nedugo potom Zrenjaninci potpuno preokreću rezultat, a prije odmora Paunović je poravnao nakon razmjene nekoliko preciznih pasova s Vidakovićem. I drugo poluvrijeme donijelo je bespoštednu borbu na parketu. Iskusniji Zrenjaninci još u dva navrata su zatresli mrežu domaćina, koji nisu za to vrijeme uspjeli realizirati nekoliko vrlo izglednih prigoda. U posljednjih sedam minuta Paunović je na asistenciju Vukovića jedino uspio smanjiti rezultat na 4:3, a za potpuni preokret domaćinima je nedostajalo i malo sportske sreće. Tako je pokal namijenjen pobjedniku Kupa Vojvodine potpuno zasluženo otputovao u Zrenjanin.

Odigrana polovica mečeva Zimske lige 

SOMBOR – U dva dana proteklog vikenda odigrana je polovica utakmica Zimske lige Gradskog nogometnog saveza Sombor. Na parketu GH Mostonga viđeni su vrlo dobar nogomet i sigurne pobjede favorita. Nakon dva odigrana kola tri ekipe imaju maksimalan učinak. Kordun, s dvije pobjede, lider je u skupini A, isti učinak imaju i vodeći timovi skupine C, Hajduk iz Stapara, te skupine D Omladinac iz Bukovca. Kordunaši su drugog natjecateljskog dana nadigrali KMF Sombor (4:1), Staparci su bili bolji od Telečke (5:2), a Bukovčani su slavili protiv favoriziranog Radničkog 1912 (4:1). Navedene momčadi su jedini već nakon prvog vikenda osigurali sudjelovanje u završnici Zimske lige. Prve pobjede zabilježili su vojvođanski ligaši, Sloga i Radnički. Čonopljanci su u najefikasnijem meču dana dobili Metalac (6:2). Natjecanje se nastavlja u subotu utakmicama posljednje runde grupne faze. Sastaju se: Sloga – Telečka, Hajduk – Metalac, Radnički 1912 – Dunav, Graničar – Omladinac, ŽAK – KMF Sombor, Kordun – Sport, Radnički – Dinamo 1923 i Aleksa Šantić – Jedinstvo Lemeš. Završnica će biti odigrana u nedjelju.

Nove ratne igre

SOMBOR – Na svečanosti, organiziranoj u Somborskom kazalištu, gradski Sportski savez proglasio je svoje najbolje članove u 2018. godini. Po mnogima, vrlo veliku mrlju na ovu tradicionalnu svečanost bacila je dodjela specijalnog priznanja za popularizaciju nogometa klubu koji je osnovan prije manje od godinu dana, Radničkom 1912. »Nevjerojatna je dodjela ovakvog priznanja klubu čije se postojanje mjeri u mjesecima i koji je osnovan protivno svim pravnim normama. Ovaj čin dokaz je velike bahatosti određenog kruga ljudi koji vedre i oblače somborskim sportom i koji daju vjetar u leđa klubu koji je radi svoje egzistencije ugasio jedan seoski klub, a istodobno zlorabio ime i tradiciju jednog od najstarijih sportskih kolektiva u Srbiji, NK Radnički«, rekao je jedan od nazočnih sportskih djelatnika, ne želeći se javno očitovati zbog mogućih posljedica. Duhovi su se ponovno uzburkali, po svemu sudeći ljetošnji rat priopćenjima i konferencijama za medije dobit će i svoj zimsko-proljetni nastavak. Svojim posljednjim mjerama konfuziji doprinosi i direktor SC-a Soko Darko Kosanović. U subotu je naložio, bez odluke UO Sportskog centra Soko, zaključavanje kapije na zapadnoj strani stadiona i tako spriječio nogometaše Radničkog u započinjanju pripreme za proljetnu polusezonu, iako u klubu tvrde da je pravovremeno, u više navrata, obaviješten o početku pripremnog perioda, kako seniorskog tima, tako i mlađih uzrasnih kategorija. Nogometni klub Radnički i Atletski klub Maraton su o subotnjem zaključavanju kapija izvijestili policiju, koja je o potezima nadležnih dužna informirati somborsko javno tužiteljstvo. 

Kuglanje
Polovično na Banjici
 
BEOGRAD – U nedjelju je, u okviru redovitog, 12. prvenstvenog kola Superlige Srbije, apatinska kuglaška ekspedicija gostovala u Beogradu. Kuglaši i kuglašice Apatina na Banjici su nastupili s polovičnim uspjehom. Uvjerljivim trijumfom od 6:2 protiv domaćina Singidunuma kuglašice Apatina su utvrdile svoju poziciju na trećem mjestu prvenstvene ljestvice. U narednom kolu na kuglani Banje Junaković dočekat će četvrtoplasirani Banat koji ima isti broj bodova. Apatinke bi pobjedom uspjele i bodovno odmaknuti prvom pratitelju. U muškoj konkurenciji kuglaši Apatina su u rijetko viđenoj utakmici, punoj preokreta, poraženi od beogradske Crvene zvezde rezultatom 4,5 : 3,5 i sada na ljestvici zauzimaju osmo mjesto sa sedam osvojenih bodova. Narednog vikenda u goste im dolazi izravni rival u borbi za opstanak, devetoplasirano Jedinstvo. Apatincima jedino pobjeda ostavlja nadu za opstanak među superligašima. Kuglaši prigrevačkog Junakovića nastavljaju sa sigurnim igrama u prvenstvu Druge vojvođanske lige. Na gostovanju u Kanjiži zabilježili su uvjerljivu pobjedu, a nakon 14. kola zauzimaju četvrtu poziciju na ljestvici, s dva boda manje od lidera Tikvare.
Ivan Andrašić

Povratak

Stigla je veljača i susretima 19. kola nastavljeno je prvenstvo 1. Hrvatske nogometne lige. Nakon par mjeseci zimske stanke domaći nogomet se vratio u fokus interesiranja. I to na kakav način.
Dinamo je goleadom protiv fenjeraša Rudeša (7:2) demonstrirao silu najjačeg hrvatskog kluba i sudionika izlučnih duela u Ligi Europe. Sa sada već golemih četrnaest bodova prednosti ispred pratitelja Osijeka, Lokomotive i Rijeke, gotovo zasigurno se može reći kako je pitanje prvaka već riješeno. Ali zato ostale momčadi iz vrha, uključujući i ove sezone ugodno iznenađenje Goricu i neugodno posrnulog Hajduka, vodit će posve neizvjesnu borbu za preostala euro mjesta. Osobito nakon rezultata koji su zabilježeni prošloga vikenda.
U derbiju kola, Hajduk je na gostovanju u glavnom gradu Slavonije slavio minimalnu pobjedu (1:0) protiv Osijeka, navijestivši nove vjetrove u smjeru popravka dosad katastrofalne sezone. Novi trener Oreščanin, nova momčad i koncepcija igre, nakon odlično odrađenih priprema, pokazali su se dobro, ali je konačni cilj još jako daleko. Velikih osam bodova dijeli bile od mjesta koje daje europsku vizu.
Još jedan, manji derbi vrha tablice odigran je na Rujevici, gdje je domaća Rijeka posve neočekivano izgubila od Gorice (1:3). Prvi je to poraz trenera Bišćana, ali i svojevrstan alarm za njegovu momčad jer su Riječani slovili kao jedini mogući ozbiljniji konkurent Dinamu u nastavku prvenstva.
U donjem domu se, što se tiče sigurnog posljednjeg Rudeša, sa samo 3 osvojena boda, već odavno sve zna, ali će zato Slaven (18), Inter (17) i Istra 1961 (16), razdvojeni na samo bod razlike, voditi veliku borbu za izbjegavanje devete pozicije koja vodi u razigravanje za ostanak.
Povratak 1. HNL je odmah na startu donio zanimljiv i rezultatski posve neizvjestan nogomet, što samo potvrđuje kako hrvatska ligaška karavana sve više dobija na kvaliteti. Uz davanje više prilika mladim, talentiranim hrvatskim igračima očekuje nas lijepo nogometno proljeće. Jer talenata ima u izobilju.
Prošlotjedni potpis mladog hajdukovca Ante Palaverse za Manchester City (ostaje na posudbi u matičnom klubu) doslovno to potvrđuje. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika