Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Natječaj Ministarstva kulture

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije raspisalo je Natječaj za financiranje ili sufinanciranje projekata iz oblasti suvremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2019. godini, čiji se jedan segment odnosi na programe i projekte u oblasti kulturnih djelatnosti nacionalnih manjina. Natječaj je dostupan na internetskoj stranici Ministarstva – www.kultura.gov.rs – u rubrici Konkursi, gdje se mogu preuzeti i formulari. Najmanji iznos koji će biti izdvojen po projektu iznosi 120.000 dinara. Natječaj je otvoren do 4. veljače.

O jezičnoj baštini hrvatskih autohtonih zajednica

ZAGREB – Hrvatska matica iseljenika objavila je knjigu izlaganja s 24. Foruma hrvatskih manjina koji je održan 23. studenoga 2018. godine i čija je tema glasila Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica srednje i jugoistočne Europe. Knjiga sadrži trinaest izlaganja pripadnika hrvatskih manjinskih zajednica i stručnjaka koji se bave narječjima, dijalektima i govorima hrvatskih manjinskih zajednica. U knjizi je zastupljeno i tri rada čiji su autori iz Srbije: Jezična baština Hrvata u Vojvodini/Republici Srbiji i modeli njezine održivosti danas Katarine Čeliković iz ZKVH-a u Subotici, Dijalektalni govor u raljama jezika Zlatka Romića iz NIU Hrvatska riječ u Subotici te Ikavica somborskih Bunjevaca Mate Matarića iz somborskog HKUD-a Vladimir Nazor. Knjigu možete besplatno preuzeti u digitalnome obliku (PDF) na internetskoj stranici HMI-ja: www.matis.hr.

Izložba Bački Monoštor, biser Gornjeg Podunavlja u Novom Sadu

NOVI SAD – Izložba fotografija posvećena ljudima i prirodi Monoštora, bisera Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, i UNESCO rezervata biosfere Bačko Podunavlje, može se pogledati u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu (Žarka Vasiljevića 2a) do 20. siječnja ove godine. Izložba je rezultat rada 14 fotografa Foto kluba Rada Krstić iz Sombora i Foto asocijacije Vojvodine iz Novog Sada koji su tijekom protekle jeseni boravili na foto-safariju u Monoštoru. Izložbom dominiraju motivi života u Monoštoru i čuvene prirode njegove okolice - Rezervata biosfere Bačko Podunavlje.
M. T.

Veliko prelo 2019. u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne). U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu. Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/555-589.

Gupčev bal u Tavankutu

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Kako organizatori poručuju, karte za bal su već rasprodate.

Šokačko prelo u Beregu

BEREG – HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega organizira Šokačko prelo koje će biti održano 9. veljače u mjesnom Domu kulture, s početkom u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 1.300 dinara, u što su uračunati jelo i piće za cijelu večer, mogu se kupiti kod Marte Gorjanac ili preko facebook profila (inbox) Udruge. Za dobru zabavu bit će zadužen Tamburaški sastav Čokanj iz Našica.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika