Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Isusovo krštenje

Isusovo vrijeme bili je obilježeno snažnim mesijanskim iščekivanjima. Izabrani narod je sve teže podnosio okupatorsku rimsku vlast, a već je dosta vremena prošlo od proročkih obećanja da će Bog poslati Mesiju. No, različite skupine su imale i različita mesijanska očekivanja, od vrlo zemaljskih do poptuno apokaliptičkih. U takvo vrijeme brzo je odjeknuo glas o Ivanu Krstitelju i njegovoj upečatljivoj pojavi. Mnogima se upravo on učinio kao dugo očekivani Mesija, zato evanđelist Luka kaže: »Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist« (Lk 3,15).

Ivan najavljuje Krista

Iako se Ivan mnogima činio kao Mesija, znamo da on to nije bio. Ipak, Bog ga je odabrao od majčine utrobe za jednu vrlo posebnu i važnu ulogu, ulogu Kristova preteče. On je bio onaj koji treba navijestiti narodu da se vrijeme ispunilo, da je Mesija došao te je trebao narod pripremiti za susret s Iščekivanim. Ivan je namijenjenu mu ulogu ispunio u potpunosti, stoga ne ostavlja nikakve dvojbe o svom identitetu, već sasvim otvoreno naviješta pravoga Mesiju kao  »jačega od mene« i kao onoga koji »će vas krstiti Duhom svetim i ognjem« (Lk 3,16), a njegovo krštnje vodom je samo priprava za sve to. Iako nije Mesija, Ivanova uloga u povijesti spasenja je velika. On je onaj koji svjedoči za Krista, koji svojim djelovanjem pripravlja put njegovom očitovanju i javnom nastupu, koji svojim propovijedanjem i krštenjima iz mnogih srdaca istiskuje pogrešna mesijanska iščekivanja i prirpema ih za buduće Isusove nasljedovatelje.
Važnu ulogu Bog dodjeljuje Ivanu i samim činom krštenja Isusovog, jer je to trenutak u kojem On Isusa priznaje svojim Sinom i tako objavljuje njegov identitet okupljenom mnoštvu. Ipak, ako je Ivanovo krštenje bilo za oproštenje grijeha i poziv na obraćenje, priprava za susret s Kristom postavlja se pitanje zašto se Isus krstio. Isusovo krštenje je bilo njegova objava narodu koji je tako željno iščekivao Mesiju. Otkriva se kao potpuno drugačiji od svih ljudskih očekivanja. Niti je bio kraljevski Mesija koji treba narod osloboditi od zemaljskog okupatora niti je bio neki apokaliptički Mesija s kojim dolazi kraj svijeta. On je ispunjenje proročkih najavljivanja, tih i nenametljiv, koji dolazi da bez sile »radosnu vijest donese siromasima... i da proglasi godinu milosti Gospodnje« (Lk 4,18-19, usp. Iz 61,1-2). U njegovom govoru o kraljevstu Božjem nazire se novi svijet koji se može ostvariti već sada i ovdje, ali ne u nekom političkom prevratu ili nekim apokaliptičkim događajima, nego tiho i nenametljijvo, promjenom ljudskog srca koje je spremno prihvatiti Radosnu vijest da Bog ljubi čovjeka i nudi mu svoje milosrđe. To što Krist nudi svijetu nije nikakva utopija nego se može ostvariti u zajedništvu s Bogom, ukoliko se čovjek opredijeli za njegovo kraljevstvo. A to će učiniti ako prihvati njega kao naviještenog Mesiju, Sina Božjeg. Krštenje je početak njegove objave, trenutak kada sam Otac potvrđuje Isusov identitet i na taj način pomaže ljudima da ga prihvate kao Mesiju.

Mijenjati svijet od sebe

Čovjek modernog vremena mnoge stvari uzima zdravo za gotovo. Koliko je samo kršćana koji nikada ne razmišljaju o Kristu, kojem bi trebali kao kršćani pripadati. Neki se opet previše oslanjaju na ljudsku racionalnost, pa ih razdiru sumnje, razum potiskuje vjeru te im je teško prihvatiti da se u Isusu Kristu doista utjelovio Božji Sin. I za jedne i za druge, kao i za sve ljude, Bog i danas potvrđuje »Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!« (Lk 3,22). Božja potvrda Isusa kao njegovog ljubljenog Sina nama je poziv na nasljedovanje. Svijet i danas, kao i u Isusovo vrijeme, iščekuje neko bolje sutra, želi se riješiti nepravde, ratova, mržnje... S Isusom su došla bolja vremena, ali ih treba prihvatiti, za njih se angažirati. On nam je donio Božje kraljevstvo, ali mi moramo pomoći ostvarenje tog kraljevstva na zemlji. Svatko treba poći od sebe. Prije svega u potpunosti svojom vjerom prihvatiti Isusa kao Sina Božjeg, prihvatiti Ivanov poziv na obraćenje te prihvatiti sve ono što nas Isus u evanđeljima uči. Tako ćemo se staviti u službu Božjeg kraljevstva i ostvarivati ga ovdje na zemlji, pa će i svijet u kojem živimo postati bolji. No, moramo krenuti od sebe, a ne čekati da se netko drugi promijeni i obrati.
Blagdan Isusova krštenja otkriva nam Isusa kao Božjeg Sina i poziva nas na obraćenje i suradnju s njim. Poziva nas da budemo pravi kršćani, širitelji Božjeg kraljevstva na zemlji.
 Ana Hodak

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika