Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blagoslov obitelji

Vrijeme je blagoslova obitelji – domova, te iako smo o tome već pisali prijašnjih godina valja se podsjetiti o ovome važnome činu vjere. Činjenica je da se tijekom cijele godine može pozvati svećenika da blagoslovi dom, ali ovaj božićni blagoslov je ustaljen i svećenici redovite obilaze obitelji u svojim župnim zajednicama. Ovo je ujedno i susret sa župnikom i prilika za razgovor s cijelom obitelji. 
O blagoslovu obitelji u Đurđinu razgovarali smo s tamošnjim župnikom vlč. Draženom Dulićem.
Koji je smisao blagoslova i koliko se ovaj čin obavlja u Vašoj župnoj zajednici?
Kršćansko značenje blagoslova kuća i obitelji temelji se na božićnoj istini da se Bog udomio na zemlji. Svećenik započinje molitvu blagoslova zazivom: »Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!«. Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nama i u nama. Blagoslov kuća stoga želi naglasiti da su naše kuće i stanovi obitavališta Božja i zazivaju da se Bog ne iseli iz naših domova. Stoga valja blagosloviti čovjeka, obitelj, da bi on sam, njegova obitelj i njegov svijet – bili dom Božji. U našim krajevima obično blagoslov kuća i obitelji počinje nakon Bogojavljenja, kada su obitelji većinom na okupu. Budući da sam od prošle godine na župi, imao sam to iskustvo da sam htio prve godine obići sve obitelji i domove naše župe, u čemu sam većim dijelom i uspio, vjernici su i primili svećenika jer su željni i potrebni Božjeg blagoslova, a za neke je to i jedini godišnji susret sa svećenikom.
Kako obilazite obitelji, po ustaljenom raporedu ili po osobnom dogovoru?
Kada započne blagoslov obitelji, za svaki dan ima raspored koja je ulica po redu, dok za one koji ili nisu doma toga dana ili možda rade, a žele blagoslov s njima se osobno dogovorim.
Što je i kako potrebno pripremiti za blagoslov? 
Važno je naglasiti na prvom mjestu to da svi članovi obitelji budu na okupu, jer tada oni čine Crkvu u malom te zajedničkom molitvom svjedoče i obnavljaju svoju vjeru. A ono što bi bilo potrebno spomenuti jest da bi se na stolu trebali naći Sveto pismo, blagoslovljena voda s grančicom, svijeća i raspelo.
Je li potrebno blagoslov »platiti«?
Kada se radi o novčanom daru, treba istaknuti to kako se Božji blagoslov ne može kupiti ili platiti, te ne smije biti uskraćen onome tko ga zatraži. A dobro se i prisjetiti da se novčani dar mjeri po veličini srca, a ne po broju nula na novčanici. Svatko daje onoliko koliko hoće i ako hoće. Ne treba zaboraviti ni petu crkvenu zapovijed koja kaže doprinosi za svoju župnu crkvenu zajednicu. Oni koji imaju mogućnost doprinijeti potrebama župne crkvene zajednice trebaju to učiniti kako im mogućnosti dopuštaju. 
Prakticirate li ostaviti kakav vidljiv trag, svjedočanstvo na blagoslov?
Nekada su ministranti kao uspomenu na blagoslov, na vrata ili nadvratnik, ispisivali kredom G+M+B te godinu, a danas ostavljamo slikovit simbol, tj. sličicu na kojoj se nalaze slova i godina u kojoj se blagoslivlja, a onda to ostaje svakako i kao znak da je obitelj primila blagoslov.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika