Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Njoke

Red prasetine, pohanog mesa, ruske salate, sarme, juhe, pa malo krumpira, turšije, kruha, a onda još malo kolača, pa sarme, juhe, graška, umak od gljiva, odresci, pa još koji krug. Ne, ovaj put ne pišem o pretjerivanju nego prilično predvidivom i dodajem, neodoljivom meniju. Svake godine ću glasati upravo za ovaj isti, jer zna se što se jede u ovim prigodama. Ali kao što je svakog gosta tri dana dosta, tako je i ovog menija dva tjedna dosta. Malo je? Hajde da se zabavimo nekim izazovom koji totalno odskače od svega ovoga. Na tacnu pozivam njoke. Do sada ih nikada nisam pravila, pa u fokus stavljam recept za njih, ali i par neodoljivih kombinacija.
Potrebno: 750 g krumpira / 400 g brašna / 3 jaja / žličica soli / 50 g maslaca.
Postupak: Obariti krumpir u ljusci, očistiti ga i izgnječiti kao za krumpir pire. Dodati komad maslaca i ukoliko je suho, malo vode. Umutiti tri jajeta s malo soli, pa ih dodati u krumpir i miješati dok ne dobijete glatku masu. Smjesi dodajte 300 g brašna i nastaviti mesiti dok masa ne postane kompatibilna. Po potrebi dodavati brašna da bi tijesto postalo tvrdo i pogodno za oblikovanje. Smjesu podijeliti na četiri dijela, spakirati ih u vrećice i ostaviti pola sata u hladnjaku da odmore. Svaki dio oklagijom razvući, pa sjeći na trake od kojih praviti valjke debljine prsta. Svaki valjak zarezati žlicom kako biste dobili brazde kao na njokama, te sjeći na dijelove dužine jednog do dva centimetra. Ovako pripremljene njoke dobro je rasporediti po tacni i tako staviti u zamrzivač da malo stegnu, pa tek onda ih odložiti u vrećicu i ostaviti u zamrzivač. Ukoliko preskočite korak s tacnom, moguće je da se slijepe. Naravno, dio njoka pripremiti odmah bez zamrzavanja, nemojte odlagati zadovoljstvo okusa.
Prijedlozi za uz njoke: njoke u umaku od rajčica / njoke u umaku od gljiva / talijanske njoke s parmezanom i bosiljkom / njoke s piletinom. Ovo su samo neke od meni već omiljenih, a vi nađite svoju kombinaciju. 
Znam da su prodavaonice pune gotovih njoki, ali uvijek budem posebno ponosna kada sve pripremim sama, a i dobar recept nikada nije na odmet. Dobar tek!
Gorana Koporan

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay