Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Njoke

Red prasetine, pohanog mesa, ruske salate, sarme, juhe, pa malo krumpira, turšije, kruha, a onda još malo kolača, pa sarme, juhe, graška, umak od gljiva, odresci, pa još koji krug. Ne, ovaj put ne pišem o pretjerivanju nego prilično predvidivom i dodajem, neodoljivom meniju. Svake godine ću glasati upravo za ovaj isti, jer zna se što se jede u ovim prigodama. Ali kao što je svakog gosta tri dana dosta, tako je i ovog menija dva tjedna dosta. Malo je? Hajde da se zabavimo nekim izazovom koji totalno odskače od svega ovoga. Na tacnu pozivam njoke. Do sada ih nikada nisam pravila, pa u fokus stavljam recept za njih, ali i par neodoljivih kombinacija.
Potrebno: 750 g krumpira / 400 g brašna / 3 jaja / žličica soli / 50 g maslaca.
Postupak: Obariti krumpir u ljusci, očistiti ga i izgnječiti kao za krumpir pire. Dodati komad maslaca i ukoliko je suho, malo vode. Umutiti tri jajeta s malo soli, pa ih dodati u krumpir i miješati dok ne dobijete glatku masu. Smjesi dodajte 300 g brašna i nastaviti mesiti dok masa ne postane kompatibilna. Po potrebi dodavati brašna da bi tijesto postalo tvrdo i pogodno za oblikovanje. Smjesu podijeliti na četiri dijela, spakirati ih u vrećice i ostaviti pola sata u hladnjaku da odmore. Svaki dio oklagijom razvući, pa sjeći na trake od kojih praviti valjke debljine prsta. Svaki valjak zarezati žlicom kako biste dobili brazde kao na njokama, te sjeći na dijelove dužine jednog do dva centimetra. Ovako pripremljene njoke dobro je rasporediti po tacni i tako staviti u zamrzivač da malo stegnu, pa tek onda ih odložiti u vrećicu i ostaviti u zamrzivač. Ukoliko preskočite korak s tacnom, moguće je da se slijepe. Naravno, dio njoka pripremiti odmah bez zamrzavanja, nemojte odlagati zadovoljstvo okusa.
Prijedlozi za uz njoke: njoke u umaku od rajčica / njoke u umaku od gljiva / talijanske njoke s parmezanom i bosiljkom / njoke s piletinom. Ovo su samo neke od meni već omiljenih, a vi nađite svoju kombinaciju. 
Znam da su prodavaonice pune gotovih njoki, ali uvijek budem posebno ponosna kada sve pripremim sama, a i dobar recept nikada nije na odmet. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay