Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Štefaneku sedmo prizanje

Davor Štefanek, Nora Bognar, Danilo Dulić i Ženski nogometni klub Spartak obilježili su sportsku 2018. godinu u Subotici. Nabrojani su, ujedno, bili i glavne zvijezde na tradicionalnom uručenju priznanja u akciji Sportaš godine Subotice koja ima tradiciju od 1961. godine, a provodi se uz zajedničko zalaganje Grada Subotice, Sportskog saveza Subotice i Novih Subotičkih novina.
Štefanek je, naravno, najbolji u konkurenciji seniora, a ovo mu je rekordno – sedmo priznanje. Do ove godine su, s po šest, lideri bili Štefanek i Zoran Kalinić, a sada je hrvač Spartaka usamljen po broju osvajanja prestižnog priznanja. Bila je ovo njegovo treća vezana nagrada.

Nagrađeni

»Nadam se da nisam dosadio, a ovo priznanje govori da sam i ove godine osvojio neku od velikih medalja. Da nije bilo tako, da nisam bio drugi u svijetu, sigurno bih bio iza Andreja Barne i Tamaša Kajdočija koji prave izvanredne rezultate. Potrudit ću se da ne dosadim do Tokija i Olimpijskih igara. Nije lako biti sportaš godine u Subotici, sada kao predsjednik Sportskog saveza Srbije obilazim slične manifestacije, ali dodjela u Subotici se nalazi među top tri organizacije«, istaknuo je Štefanek.
Sve što se u Srbiji moglo osvojiti u sportskom penjanju osvojila je Nora Bognar iz Planinarskog kluba Spartak. Ovaj sport je uvršten u olimpijsku obitelj, a najbolja juniorka Subotice se nada da će to, kao i njena nagrada, doprinijeti popularizaciji penjanja.
»Sezona je bila teška i konkurencija je počela ozbiljnije shvaćati stvari, pa sam morala stegnuti zube i mnogo više vježbati. U konkurenciji juniorki nije bilo tako teško stići do titule prvakinje Srbije, ali je zato bilo značajno teže stići u konkurenciji seniorki«, kaže Nora Bognar.
U konkurenciji pionira, povjerenstvo sastavljeno od ranijih dobitnika prestižnog priznanja nije imalo dileme. Odskočio je plivač Spartaka Danilo Dulić, a na pitanje po čemu će pamtiti godinu, ovaj talentirani dječak odgovara: 
»Godinu ću pamtiti po dva državna pokala, po sedam državnih rekorda, po sjajnoj suradnji s trenerima, velikoj podršci roditelja, ali i po ovom priznanju. Kada završim karijeru, siguran sam da ću se ove sezone sjećati kao jedne od najboljih u životu.«
Najvrednije nagrade, velike prelazne pokale Davoru Štefaneku i predstavnicima Ženskog nogometnog kluba Spartak uručio je Nemanja Simović, član Gradskog vijeća Subotice zadužen za sport i omladinu. On je, tijekom večeri, pozdravio prisutne, čestitao sportašima i sportskim radnicima na rezultatima, ali i predstavio dokumentarni film u kojem je predstavljen uspjeh subotičkih sportaša, ali i značajni projekti koji su itekako poboljšali uvjete za bavljenje sportom u Subotici. 
»Povjerenstvo je imalo slatke muke, jer je ovo bila jedna uspješna godina, protkana izuzetnim rezultatima. Na nama, sportskim radnicima, je da osiguramo što bolje uvjete, a onda i rezultati talentiranih sportaša ne izostaju. U formi izgradnje nove sportske infrastrukture smo uradili zato veliki korak po ovom pitanju. Dobri su to temelji da se i sljedeće godine vidimo na istom mjestu«, poručio je Simović.
Prisutne su pozdravili i Sreten Damnjanović, predsednik Upravnog odbora Sportskog saveza Subotice, te Vlado Tomić, direktor Novih Subotičkih novina.

Najbolji među najboljima

Rang lista najboljih seniora: Davor Štefanek (hrvanje), Andrej Barna (plivanje), Tamaš Kajdoči (dizanje utega), Nemanja Ćalasan (nogomet), Ervin Rožnjik (dizanje utega), Dijana Šefčić (atletika), Bojana Kljajić (mačevanje), Sefan Kostadinović (stolni tenis), Miljan Milović (odbojka), Veljko Gligorić (boks).
Rang lista najboljih juniora: Nora Bognar (sportsko penjanje), Leona Rogić (umjetničko klizanje), Noemi Vakula (gimnastika), Viktor Haško (dizanje utega), Mihajlo Milić (boks), Adriel Hajagoš (plivanje), Ana Miković (veslanje), Jovana Vukas (atletika), Uroš Kojadinović (rukomet), Stefan Dulić (odbojka).
Rang lista najboljih pionira: Danilo Dulić (plivanje), Filip Kulić (gimnastika), Lana Virc (tenis), Nina Šabić (gimnastika), Miona Petra Knežević (mačevanje), Maksim Puškar (atletika), Patrik Heder (dizanje utega), Aleksandar Čokić (stolni tenis), Mateja Borojević (judo), Mark Perčić (biciklizam).
Rang lista najboljih klubova: Ženski nogometni klub Spartak, Nogometni klub Spartak Ždrepčeva krv, Muški odbojkaški klub Spartak.
Posebna priznanja su dobili: Ferenc Kiš, Lazar Jaramazović, Tomislav Zvekanović, Rade Grabovac, Karate klub Okinava, Gábor Szagmajszter, Ognjen Meškov, Klub dizača utega Spartak, juniorske selekcije Tenis kluba Spartak, Nogometni klub Lokomotiva, Nogometni klub Udarnik i Josip Fazekaš.
D. Vuković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika