Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Veliko prelo 2019. u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu su uključeni večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne). 
U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu. 
Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

Gupčev bal u Tavankutu

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

Zimska Škola hrvatskog folklora 

KOPRIVNICA – Zimska Škola hrvatskog folklora, koju organizira Hrvatska matica iseljenika, održava se od 3. do 12. siječnja u Koprivnici. Na zimskoj Školi podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala Jadranskoga područja. Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama, glazbalima (tambure i tradicijska), program obuhvaća ple-sove i glazbu otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, otoka Šolte, Brača i Hvara, Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, dubrovačke kontradance te plesovi šibenskoga uzmorja i otoka. Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju jadranskome području, podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata iz Boke kotorske.
U projektima HMI-ja, pa tako i ovom, sudjeluju i Hrvati iz Srbije, a ove godine polaznik zimske Škole folklora je Zdenko Ivanković iz Subotice, u sekciji tradicijskih glazbala.

Natječaj za izvandomovinske pjesnike

REŠETARI – KLD Rešetari objavilo je Natječaj za XXII. rešetarački susret pjesnika koji žive u iseljeništvu i članova Književne sekcije 2 9 2 KLD-a Rešetari iz Rešetara.
Svaki pjesnik sudjeluje s trima pjesmama. Pjesme trebaju biti pisane standardnim hrvatskim književnim jezikom ili dijalektom hrvatskoga jezika kojim se govori u kraju gdje živi pjesnik. Pisati na računalu te dostaviti na e-mail adresu ili pisaćim strojem na papiru A4 formata (jedna pjesma – jedna stranica). Broj objavljenih pjesama u zbirci ovisi isključivo o kvaliteti pjesama. Radovi prispjeli na natječaj neće biti vraćeni. Uz pjesme svaki autor treba poslati svoj kratki životopis do šest rečenica (datum i mjesto rođenja, stručna sprema, posao koji sada radi, gdje i kada su mu objavljeni radovi te adresa stanovanja).
Radove slati na adresu: KLD Rešetari; Vladimira Nazora 30; Rešetari; 35400 Nova Gradiška; Hrvatska; ili na e-mail:
devillaivan@gmail.com, a rok za slanje je 1. siječnja 2019. go-dine.
KLD Rešetari je također objavio i Natječaj za XXII. rešetarački susret pjesnika a koji se odnosi na autore mlađe od 18 godina. I na ovom natječaju svaki pjesnik može sudjelovati s trima pjesmama. Pjesme trebaju biti pisane standardnim hrvatskim književnim jezikom ili dijalektom hrvatskoga jezika kojim se govori u kraju gdje živi pjesnik. Pisati na računalu ili pisaćim strojem na papiru A4 formata te dostaviti na e-mail adresu ili adresu Društva. Broj objavljenih pjesama u zbirci ovisi isključivo o kvaliteti dostavljenih pjesama. Radovi koji svojom kvalitetom ne zadovolje postavljeni kriterij, neće biti objavljeni. Uz pjesme svaki autor treba poslati svoje podatke (godinu rođenja, adresu stanovanja te školu i razred koji pohađa).
Radove slati na adresu: KLD Rešetari; Vladimira Nazora 30; Rešetari; 35400 Nova Gradiška; Hrvatska; ili na e-mail:
devillaivan@gmail.com, a rok za slanje je 21. veljače 2019. godine.
Predstavljanje knjige pjesama i XXII. rešetarački susret pjesnika bit će održani 21. rujna 2019. u Rešetarima. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika