Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Učiniti korak prema Bogu

Svetkovina Bogojavljenja nas upućuje na događaj čudesnog Božjeg otkrivanja ljudima izvan granica Izabranog naroda. Liturgija nas podsjeća na dobro nam znani događaj kada su tri mudraca s Istoka došla pokloniti se novorođenom Božjem Sinu i donijela mu darove kakvi se nose kraljevima. Kako bi ovi ljudi iz dalekih krajeva znali da se u Betlehemu rodio Sin Božji, a da im to sam Bog nije javio? On im je dao znak, koji su oni, jer su imali otvoreno srce za Boga, prepoznali, te imali dovoljno hrabrosti odgovoriti Božjoj objavi i zaputiti se na daleki put.

Mudraci s Istoka

Evanđelje, kada pripovijeda o događaju posjete mudraca, ništa o njima pobliže ne otkriva (usp. Mt 2,1-12). Sve što bi čitatelja moglo zanimati ostaje tajna. Ne znamo iz koje zemlje dolaze, kako izgledaju, kako su putovali, pa čak ne piše ni koliko ih je točno bilo. U prvom planu je isključivo cilj njihovog puta, što je jedino i važno – vidjeti novorođeno dijete u Betlehemu. Zato evanđelje o mudracima otkriva jedino namjeru zbog koje su se zaputili na daleko putovanje, pronaći kralja čiju su zvijezdu vidjeli. Njih jedino zanima »Gdje je taj novorođeni kralj židovski?« (Mt 2,2). Potaknuti upravo ovim pitanjem, mudraci kreću na put neizvjesnosti slijedeći zvijezdu, te je odgovor na njega jedino što ih zanima kada su došli pred Heroda.
Prateći Božji znak mudraci su stigli do cilja svoga puta, susreli su utjelovljenog Boga, poklonili mu se i dali mu darove. Pronašli su odgovor na svoje pitanje, a u djetetu za kojim su tragali objavio im se sam Bog. Nakon što su pronašli ono što su tražili, kaže evanđelje, anđeo im se javio u snu te ih upozorio na zle Herodove namjere, pa su se drugim putem vratili u svoju zemlju. U ovom drugom putu povratka možemo pronaći i vrlo zanimljivu simboliku. Oni su susreli živog, utjelovljenog Boga jer su hrabro i odvažno slijedili znak koji im je dao. Nakon tog događaja njihov život je neminovno krenuo drugim putem, jer susret s Bogom nužno mijenja čovjeka, preobražava njegov život iz korijena. To se dogodilo i mudracima.
No, da bi do toga susreta došlo mudraci su morali napustiti sigurnost svoga doma, zaputiti se na dalek, nepoznat i neizvjestan put. Iako je Bog došao čovjeku ususret, približio mu se najviše što je mogao; ipak i čovjek mora učiniti korak prema Bogu. Taj korak treba biti ispunjen potpunim povjerenjem u Boga, otvorenošću za ono što on nudi i na što poziva. Iako je ponekad potrebno uložiti veliki napor i odgovoriti na Božji poziv te mu se približiti, trud će nas dovesti do susreta s njim. Krenuvši za zvijezdom mudraci su učinili taj korak i on ih je doveo do Spasitelja. Sav napor i trud im se isplatio. Susret s Kristom koji se utjelovio za spasenje svijeta nagrada je od koje nema veće.

Traganje za Bogom

Svetkovina Bogojavljenja podsjeća nas na Božje traženje čovjeka. On ne samo da se utjelovio za nas nego nam stalno daje znakove i poziva nas k sebi. Od njega neprestano dolazi taj prvi korak inicijative na koji čovjek treba odgovoriti. A sve je započelo utjelovljenjem. Iako neizmjerno nadvisuje čovjeka, Bog uzima ljudski lik i dolazi među ljude u najvećoj skromnosti, kako bi svakom čovjeku mogao biti blizu, te kako bi se svatko osjetio pozvan da mu priđe i susretne ga. Tako Božje traganje za čovjekom započinje u štali na slami. Bog u liku djeteta širi ruke i čeka ljude da učine svoje i priđu mu. Na njegov poziv odazvali su se pastiri i mudraci, najsiromašniji i najbogatiji, neuki i učeni i on ih je jednako dočekao.
Na Božje traženje čovjek mora odgovoriti svojim traženjem, jer drugačije do susreta Boga i čovjeka ne može doći. Ali, treba se prepustiti neizvjesnosti, pouzdati se u njega i posve mu vjerovati. Mnogi su danas susreli Krista, jer se, poput mudraca, nisu bojali odazvati njegovom pozivu na nasljedovanje, nisu se bojali zaputiti na put vjere koji znači mnogo odricanja. Ali, postoje i mnogi koji se i danas pitaju: »Gdje je novorođeni kralj?«. Oni su još uvijek u procesu traganja za Bogom, trude se čitati njegove znakove i pronaći ga. U tom traganju svjetlo, tj. zvijezda koja pokazuje put trebaju biti svi vjernici koji su Boga pronašli, koji su iskreni, praktični kršćani, Kristovi učenici, jer takvi bi trebali živjeti ove Kristove riječi: »Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima« (Mt 5,16).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika