Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zimske radosti!

Božić je prošao i Nova godina nam stigla i sad je pravo vrijeme za odmaranje. Školu nitko niti ne spominje, što je najbolja stvar. No, ipak, brzo će ona. Stoga iskoristite svaki mogući trenutak za odmor i druženje. Da budem jasna: nisam mislila na druženje preko društvenih mreža, nego licem u lice, ruku pod ruku.
Svi smo željeli i iščekivali »bijeli Božić«, no od toga ništa! Ipak, vjerujemo da će snijega uskoro ponovno biti – bar se nadam dok ne počne škola, kako biste mogli iskoristiti sve čari zime. A do tada evo nekoliko zanimljivih podataka! 

Što je snijeg?
Snijeg je oborina u čvrstom stanju. Kako znanstvenici objašnjavaju, nastaje sublimacijom vodene pare u obliku razgranjenih kristala i zvjezdica, koji su često pomiješani s jednostavnim ledenim kristalima. Kod temperature više od -10°C kristali su obično slijepljeni u pahuljice tankom prevlakom tekuće vode. Oblici kristala su različiti, te se mogu pojavljivati u vidu pločica, trokuta, prizmi ili kao razgranati kristali. 

Koliko su velike ili male pahuljice?
Većina pahuljica ima promjer oko 2 cm. No, pod određenim okolnostima mogu nastati i pahulje veće od 5 cm u promjeru. Za to su potrebne temperature zraka oko nule, lagani vjetar i nestabilna atmosfera uz usmjereno strujanje tekućina i plinova.

Koji su potrebni uvjeti za snijeg? 
Istraživanja pokazuju kako nikad nije prehladno za padanje snijega. Može sniježiti i na iznimno niskim temperaturama ako postoji vlaga i dizanje ili hlađenje zraka. Točno je da snijeg najčešće pada na temperaturi od oko 0 stupnjeva, jer topliji zrak može sadržavati više vlage. Svježe napadali snijeg sadrži i do 95 posto zarobljenoga zraka. 

Može li se snijeg jesti? 
Čisti snijeg je zasigurno jestiv. U gradskim područjima snijeg može biti zagađen pa se ne bi trebao jesti, no ni tada vjerojatno ne bi imao većih posljedica za zdravlje. Ponekad snijeg može sadržavati alge koje mu daju crvenkastu boju i taj snijeg je jestiv, a oni koji su ga probali čak kažu da ima dobar okus. Poznajem neke koji redovito svake godine isprobaju snijeg. 
Ako vam mama zabrani jesti snijeg, to nije zato što on nije jestiv nego zato što je hladan, pa se boji da će vas boljeti grlo! Možda ipak da poslušate mamu! 

Treba li ići vani i kada je hladno? 
Odgovor je vrlo jasan – da. Koliko hladno bilo, valja izići vani na snijeg. Jasno je da ukoliko je vani –10 ili čak i više nećemo provoditi sate u prirodi, ali izaći na 30 minuta je itekako potrebno. Može to biti i dva puta na dan po 15 minuta. Na taj način jačamo imunitet i naše tijelo. 

Što se igrati po snijegu? 
Ako mislite da je vani na snijegu dosadno, grdno se varate. Osim grudanja i sanjkanja, ideja za igru ima bezbroj. Možete praviti anđele na snijegu, puhati balončiće, koje možete uhvatiti na dršku i ako je dovoljno hladno oni će se zamrznuti, a onda ih jasno, možete razbiti. 
Možete napraviti vlastito sklonište od snijega i granja, možete u plastične boce uliti vodu u koju ćete dodati jestive boje (pitaj mamu) i time crtati po snijegu. Lopatom je po snijegu lako napraviti i labirint, a mali brežuljak možete iskoristiti za spuštanje igračaka ili vas samih. 
Ukoliko nam se posreći i bude snijega, nemojte propustiti zabavu na snijegu. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika