Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šah, stolni tenis i veslanje

Kraj prošle godine za članove sportske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor bio je pun aktivnosti, a Nazorove sportaše natjecanja očekuju i već početkom 2019. Kraj godine obilježili su šahisti i stolnotenisači, a početak je rezerviran za veslače. Razlog je to i što smo na samom početku nove godine razgovarali s pročelnikom ove sekcije Pavlom Matarićem. 

Kraj 2018. i...

Tijekom prosinca sportaši su organizirali IX. Božićni šahovski turnir i X. Božićni stolnoteniski turnir, na kome su sudjelovali članovi Nazora. 
»Na šahovskom turniru sudjelovalo je 12 igrača, a najmlađi šahist bio je desetogodišnji Nenad Paštrović. Većina igrača redoviti su sudionici našeg turnira. Ove godine borba za prvo mjesto bila je neizvjesna do posljednje partije između Zorana Čote i Josipa Ivkića. Pobijedio je Ivkić i ta pobjeda, bez obzira na to što su i on i Čota imali po deset poena, donijela mu je prvo mjesto na ovom turniru«, kaže Matarić i naglašava da je šahovski turnir odigran u novim prostorijama koje su u Hrvatskom domu uređene za Nazorove sportaše. 
Pred kraj godine aktivni su bili i stolnotenisači, a na X. Božićnom stolnoteniskom turniru natjecalo se desetak igrača. Prvo mjesto osvojio je Stevan Kesejić. S obzirom na doba godine za Nazorove veslače je natjecateljska pauza, ali su se zato članovi inače najmlađeg dijela sportske sekcije potrudili da obraduju svoju djecu i to posjetom ne Djeda Mraza već Djeda Mrazice. 
»Naši veslači imaju između 20 i 38 godina i ukupno 17 djece. Ta djeca trebaju biti jedna nova generacija Nazora i zato smo ih odlučili obradovati posjetom Djeda Mrazice i naravno darovima. Ova djeca ne samo da su nada da stasava nova generacija veslača već ćemo ih pokušati uključiti i u rad drugih sekcija Društva«, kaže Matarić.
... početak 2019. godine

Za početak ove godine u sportskoj sekciji najavljuju i prva natjecanja. A sezonu će otvoriti veslači koji su 12. siječnja sudjelovati u Kecskemétu na Međunarodnom dragon boat natjecanju. 
»Natjecanjem u Kecskemétu počinjemo novu veslačku sezonu. Onda nas čeka Jarun, Bezdan, Beograd, Maraton lađa... I tako do konca IX. mjeseca kada se praktički završava veslačka natjecateljska sezona. Za 2019. godinu postavili smo visoke ciljeve, s obzirom na to da nam je prošla godina bila veoma uspješna. Prošle godine natjecali smo se u tri države – Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji. U Mađarskoj, u Baji, osvojili smo zlato na dragon boat natjecanju, na maratonu Vukovar – Ilok broncu, na utrci u Šarengradu srebro, a u Bezdanu smo dijelili drugo i treće mjesto. Na Maratonu lađa na Neretvi bili smo 13., što je naš najbolji plasman na toj utrci«, nabraja sva postignuća veslača u 2018. godini pročelnik sporske sekcije. 
»Već sam rekao da smo se natjecali u tri države, a dodat ću još da je u te tri države bilo deset utrka čiji smo bili sudionici. Gdje god se pojavimo, predstavljamo i promoviramo naše Društvo. Uprava Nazora nastoji pomoći koliko može, ali poslije osam godina našeg rada i natjecanja mislim da je vrijeme da potporu dobijemo i od drugih institucija u našoj zajednici. Znate, na Maratonu lađa na Neretvi, na kome sudjeluje tridesetak ekipa, svi su zahvaljujući nama čuli za Sombor i za to da u tom Somboru žive Hrvati, djeluje hrvatska udruga«, kaže Matarić i dodaje da usprkos novcu koji uvijek nedostaje veslači stignu na veći dio planiranih natjecanja i to tako što sami financiraju put i druge troškove. 
Tako će sami financirati i natjecanje u Kecskemétu.
Poslije veslača, aktivirat će se ponovno i šahisti, jer 29. siječnja počinje XXVIII. Memorijal Profesor Franja Matarić. Turnir je otvoreno prvenstvo i za sada je najavljeno sudjelovanje tridesetak šahista, što amatera, što onih rejtingovanih. 
»Ovaj memorijalni turnir najdugovječniji je šahovski turnir u Somboru«, kaže Matarić i najavljuje da su u tijeku dogovori s HŠK-om Zrinjski iz Subotice koji bi trebali biti gosti Nazora i s njima odigrati jednodnevni turnir. Aktivni će biti i stolnotenisaču pred kojima je Zimski turnir i X. Memorijal Stipan Bakić. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika