Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova godina zove na nove izazove

Jeste li prestali željeti želje, sanjati snove i težiti ljepšem? Ne znam je li došlo do neke epidemije, do nekog kolektivnog lopovluka želja, ali znam da je sve postalo nešto isprazno. Svi se žale na stanja u državi, u svijetu, među ljudima i totalno zaboravljaju sanjati neka ljepša mjesta, trenutke, neke ljepše stvari i bolje živote. A bez snova, želja i maštanja, ništa se promijeniti ne može. Ne, ovo nije tekst o tome koliko nam je loše nego koliko nam je dobro, a to zapravo zaboravljamo. A ako na nešto zaboravimo, onda je to kao da to nešto i nemamo. 
Volim kovati planove, pogotovo kad su putovanja, avanture i izazovi u pitanju. Po prirodi, mislim da ljudi vole nove početke, nove prilike, a kako ih nemamo baš mnogo, nekad ih pravimo sami. Najprividniji restart ili početak svakako je Nova godina. Zapravo, ništa tu nije ispočetka, samo nastavljamo život na jučerašnji dan ali možemo napraviti bar dobar plan za nju, za narednih 365 dana. I ne, nije to nikakva isplaniranost koja ubija spontanost nego neki popis želja ili stavljanje na papir kako bi postalo stvarnije i jače. Pa i mnoga psihološka istraživanja su došla do zaključaka da kada ponavaljate neke stvari dovoljno puta, one postanu stvarnije, a njihovo stavljanje na papir je korak više. 
I da, imam jako mnogo želja ali nije svima ovdje mjesto, niti želim sve dijeliti ali ove vezane za rubriku želim, moram i hoću. Krenimo na top pet:

Drugi kontinent

Jesam putovala, putujem i putovat ću ali do sada, za svojih 36 godina, nikada nisam promijenila kontinent i želim to uraditi u ovoj godini. I kada bih sada izjavila kako mi je svejedno na koji kontinent ću otići, ne bih slagala i ne bi to bilo zato što ne znam što želim nego zato što želim sve kontinente obići, a kako nisam ni jedan još obišla, nije mi važno kojim ću redoslijedom to uspjeti. Ali se ne bojim izbora, pa biram Afriku. Još od onih momenata kada smo kroz pjesmu išli u Afriku »da sadimo papriku«, ova destinacija me je uvijek privlačila. E sad, da li u Tanzaniju, Madagaskar, Namibiju, Zimbabve ili možda Zambezi, sve, nešto ili bar malo. Ne biram. 

Ekstremni izazov

Skakala bih iz aviona. S padobranom, naravno. Oduvijek me je privlačila ta ideja i ne znam zašto ju odgađam. Jasno mi je da će to morati odigrati se u vidu tandem skoka i s tim sam u redu. Dakle, na listu za sljedeću godinu upisujem i ovaj veliki skok. I da, bojat ću se, adrenalin me već pri samoj pomisli udara ali to me čini življom. Javit ću kako je bilo.

Sportski izazov

Sport i vježbanje su mi zaista važni i tu se uvijek trudim održati neki kontinuitet. Naravno, ne neki profesionalni pristup nego onako fino, rekreativno i da bih to održala i onda kad mi se ne rekreira, stalno postavljam izazove u vidu priprema za neke utrke. Najprimamljivije su mi utrke na nekim super destinacijama. Ove godine bih voljela trčati neku utrku uz more. Sjajno mi zvuči polumaraton u Dubrovniku i iako smo propustili uplatiti ove grupne, povoljnije startnine, neću prestati nadati se da će se to dogoditi.

Tropski doček

Nema ničeg ljepšeg od snježnog Božića i dočeka Nove godine u nekoj planini, u kolibici okruženoj prostranstvima i snijegom, ali da bih potvrdila tu svoju tvrdnju moram provjeriti kako izgleda imati doček u kratkim hlačama, na nekoj plaži. Na listu stavljam tropski doček i biram, recimo Tajland. U posljednje vrijeme ova destinacija postaje sve više pristupačna i mislim da je odlično da njeno razotkrivanje sačuvam za ovaj pothvat. 

Novi kutak u mom gradu

Sve ove moje želje su vezane za destinaciju izvan mjesta u kom živim, a smatram da jest ljepota u otkrivanju mjesta koja nas okružuju, ali je ljepota i u otkrivanju ljepota u nama samima i u mjestima u kojima jesmo. Dakle, za kraj ostavljam želju da u Somboru, u kojem živim 36 godina, otkrijem neki novi skriveni, lijepi kutak. Sigurno ih ima još mnogo koji čekaju na mene.
Sanjajte, želite, maštajte i uvijek želite više, a onda se sami pobrinite da to i dobijete jer ništa vam neće s neba pasti. Osim zvijezde padalice, ali i tada morate sami poželjeti želju. Neka vam je sretna i uspješna svaka želja!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika