Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Planirani projekti

Na sjednicama skupština općina i gradova, održanim koncem prošle godine u Srijemu vijećnici lokalnih parlamenta usvojili su između ostalog i planirane proračune za ovu godinu. Među planiranim stavkama su i kapitalni projekti koji bi prema najavama lokalnih čelnika trebali biti realizirani već do kraja godine. A kada je riječ o njihovom broju, među gradovima u Srijemu prednjači općina Inđija koja će, kako izvještavaju pojedini lokalni mediji, u 2019. godini biti najveće gradilište u Srijemu. Prema planu ove lokalne samouprave, Općina Inđija će u jednoj godini dobiti novi vrtić i rekonstruiranu gradsku tržnicu, a najavljeno je i asfaltiranje 77 neasfaltirane ulice na području cijele općine. Također, najavljena je i prva faza izgradnje kadrovskih stanova za koje će moći konkurirati ekonomisti, liječnici, inženjeri kao i drugi stručnjaci starosti do 40 godina. Novinama u ovoj općini raduju se i najbolji studenti, kojima će umjesto dosadašnjih 12.000 dinara, ove godine biti isplaćena stipendija u visini od 15.000 dinara. Kako ističe prvi čovjek ove općine Vladimir Gak, na taj način Općina Inđija pokazuje koliko brine o studentima i obrazovanim ljudima, a osim stipendija, Općina financira i domski smještaj u iznosu od 50 posto, dok laptop računare dobijaju vukovci i istaknuti sportaši ove općine. A kapitalne projekte u ovoj godini najavila je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta i najzapadnija općina u Srijemu, Šid. Među kapitalnim investicijama su i izrada generalne regulacije Šida, infrastrukturno opremanje radne zone u Adaševcima, izgradnja biciklističke staze u kompleksu radne zone, izgradnja kružnog toka, nastavak izgradnje vodovodne mreže u mjestu Ljuba, rekonstrukcija puta Jamena – Račinovci, a najavljena je i rekonstrukcija sportskih terena u rekreativno-sportskim ustanovama u Šidu. Ono što bi najviše obradovalo Šiđane je završetak i infrastrukturno opremanje industrijske zone i dolazak investitora u njihov grad. Otvaranje barem jedne tvornice donekle bi se riješio problem nezaposlenosti i spriječio sve češći odlazak stanovnika ove općine u neke od zemalja Europske unije. A broj takvih je iz dana u dan sve veći, a u nekim mjestima ove općine i zabrinjavajući.
S. D.

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay