Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prije šest desetljeća...

Nastavnica Rózsá Fehér izišla je iz Homoki škole na ulicu kada ju je fotografirala djevojčica Marta Lutz, tad učenica ove osnovne škole na uglu ulica Bore Stankovića (nekada Jagodinska) i Plitvičke. Od tog događaja i nastanka fotografije prošlo je više od šest desetljeća, a danas se ova slika može nazvati povijesnim dokumentom, jer prikazuje dio školske zgrade koje više nema, kao i nekadašnji izgled pomenute lokacije, danas posve izmijenjene. Fotografija iz obiteljskog albuma jedina je (za sada dostupna) koja prikazuje, makar djelomično, vanjski izgled nekadašnje poznate škole. Za potrebe ove rubrike ustupila ju je autorica fotografije Marta, danas Šnajder, učiteljica u mirovini, nakon što je u studenom objavljen tekst o povijesti Homoki škole (tj. Pješčane škole ili Škole na pijesku), s fotografijama đaka u dvorištu škole. Marta Šnajder danas  živi u Bačkoj Topoli, ali je odrasla u Subotici, u susjedstvu Homoki škole, koju je pohađala od zabavišta do kraja osnovnoškolskog obrazovanja. Druga fotografija potječe iz  zabavišta u istoj zgradi i također je iz njenog albuma.
Prema dokumentu u Povijesnom arhivu Subotica (F 68.44) 1948. godine škola je imala službeni naziv Osmoljetka broj 8, ali je naznačeno kako je to Homoki škola. U njoj je u to vrijeme bilo smješteno zabavište i osam razreda osnovne škole, kao i stan zabavilje i dadilje, što je sve označeno na priloženoj skici uz izvješće o stanju školske zgrade.
Na ovoj lokaciji desetljećima više nema škole (izgrađen je nov školski objekt u blizini – Osnovna škola István Kizur), a nema niti zgrade sa stare fotografije, jer je na tom mjestu početkom 21. stoljeća podignuta višekatnica. Ovaj dio grada je izmijenio lik.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika