Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prije šest desetljeća...

Nastavnica Rózsá Fehér izišla je iz Homoki škole na ulicu kada ju je fotografirala djevojčica Marta Lutz, tad učenica ove osnovne škole na uglu ulica Bore Stankovića (nekada Jagodinska) i Plitvičke. Od tog događaja i nastanka fotografije prošlo je više od šest desetljeća, a danas se ova slika može nazvati povijesnim dokumentom, jer prikazuje dio školske zgrade koje više nema, kao i nekadašnji izgled pomenute lokacije, danas posve izmijenjene. Fotografija iz obiteljskog albuma jedina je (za sada dostupna) koja prikazuje, makar djelomično, vanjski izgled nekadašnje poznate škole. Za potrebe ove rubrike ustupila ju je autorica fotografije Marta, danas Šnajder, učiteljica u mirovini, nakon što je u studenom objavljen tekst o povijesti Homoki škole (tj. Pješčane škole ili Škole na pijesku), s fotografijama đaka u dvorištu škole. Marta Šnajder danas  živi u Bačkoj Topoli, ali je odrasla u Subotici, u susjedstvu Homoki škole, koju je pohađala od zabavišta do kraja osnovnoškolskog obrazovanja. Druga fotografija potječe iz  zabavišta u istoj zgradi i također je iz njenog albuma.
Prema dokumentu u Povijesnom arhivu Subotica (F 68.44) 1948. godine škola je imala službeni naziv Osmoljetka broj 8, ali je naznačeno kako je to Homoki škola. U njoj je u to vrijeme bilo smješteno zabavište i osam razreda osnovne škole, kao i stan zabavilje i dadilje, što je sve označeno na priloženoj skici uz izvješće o stanju školske zgrade.
Na ovoj lokaciji desetljećima više nema škole (izgrađen je nov školski objekt u blizini – Osnovna škola István Kizur), a nema niti zgrade sa stare fotografije, jer je na tom mjestu početkom 21. stoljeća podignuta višekatnica. Ovaj dio grada je izmijenio lik.

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay