Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pupovac: Izvući se iz živog blata historijskih tema

»Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih povijesnih tema«, poručio je prošle nedjelje predsjednik Srpskog narodnog vijeća  Milorad Pupovac na prijemu SNV-a u zagrebačkom Sheratonu u povodu pravoslavnog Božića na kojemu su se, kako je rekao, okupili s jednim ciljem – za dobro srpske zajednice u Hrvatskoj, za dobro Hrvatske i za što je moguće bolje odnose Hrvatske s njezinim susjedima.
Ustvrdivši kako je protekla godina, nažalost, bila »godina buke u komunikacijskim kanalima s nama susjednim zemljama«, Pupovac je kao predstavnik Srba u Hrvatskoj rekao da je u ovoj godini neophodno učiniti više, ne samo na ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, nego i na unapređenju međuetničkih odnosa i ljudske tolerancije u Hrvatskoj, prenose hrvatski mediji.
»Neophodno je i da učinimo sve što je u našoj moći da odnose između Hrvatske i Srbije, ali i BiH i drugih naših susjeda izvedemo iz razdoblja loših odluka. Jer one, to se jasno vidi, nikome ne koriste, a svima štete. Tome ćemo biti posvećeni u ovoj godini. I mi zastupnici i srpske institucije u Hrvatskoj. Vjerujemo da ćemo u našoj Vladi i vladama susjednih zemalja naići ne samo na otvorene sugovornike, nego i na ozbiljne i predane partnere«, rekao je Pupovac.
»Također ćemo biti posvećeni tome da se izvučemo iz živog blata naših srpsko-hrvatskih, a na ovaj dan ću reći katoličko-pravoslavnih, historijskih tema. Ni jedna od njih i ništa od toga ne smijemo podcjenjivati ili s prijezirom gledati ili bježati od njih. Niti one koje su vezane uz iskustvo zajedničke države, niti za one koje su vezane za Drugi svjetski rat i NDH, niti za pitanje tragičnog stradalničkog ratnog raspada zajedničke države«, naglasio je Pupovac, koji je ranije u nedjelju bio u Beogradu na svečanosti unošenja badnjaka u zgradu Predsjedništva, sjedišta tamošnjeg šefa države Aleksandra Vučića.
Na SNV-ovom primanju u Zagrebu bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.
»Podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar, s obzirom na bremenitu povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću«, rekao je Plenković, naglasivši kako su kroz tu podršku oni istinski akteri političke i društvene scene te sudjeluju u uređivanju svih pitanja koja se odnose na prava manjina.
»Sjećanje na Kristovo rođenje prilika je za osnaživanje vjere u mir, solidarnost i toleranciju među ljudima, kao i u zajedništvo rješavanja pitanja važnih za sve naše sugrađane. Vjera u bolje sutra ujedinjuje naša građane bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanje«, rekao je premijer na tradicionalnom domjenku SNV-a.
Plenković ističe da su međusobno razumijevanje i tolerancija temelj hrvatskog društva te djelovanja Vlade te mu je, rekao je, stoga posebno drago da u Hrvatskom saboru već treću godinu uživaju podršku i povjerenje zastupnika svih nacionalnih manjina, uključujući i zastupnika srpske nacionalne manjine »koji tako izravno sudjeluju u donošenju javnih politika«, prenosi Hina.
Na domjenku Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića, nazočio je i mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije Perić, kao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika