Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Razgovori s roditeljima glede školskog centra

Nastavljaju se aktivnosti na osnivanju hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici, jednom od kapitalnih projekata Hrvata u Srbiji. S tim u svezi, Hrvatsko nacionalno vijeće će tijekom siječnja organizirati više sastanaka s roditeljima potencijalnih polaznika Centra na kojima će biti dodatno predstavljen taj obrazovni projekt. 
»Imali smo ranije jedno predstavljanje ovoga projekta, ali to nije bilo dovoljno. Želimo da roditelji dobiju još više informacija, da u razgovoru s nama saznaju sve ono što ih interesira po pitanju školskog Centra. Također, i da čujemo njihova mišljenja i sugestije. Važno nam je da oni prepoznaju ovaj projekt i u tom smislu veoma nam je važno njihovo mišljenje«, kaže predsjednica HNV-a, a ujedno i članica radne skupine za osnivanje Centra Jasna Vojnić.
Realizacija ovog projekta podrazumijeva niz koraka, a u tom kontekstu HNV će do kraja mjeseca podnijeti zahtjeve za uvrštanje školskog Centra u mreže predškolskih ustanova, osnovnih te srednjih škola. Sukladno nadležnostima, za predškolsko i osnovno obrazovanje ovaj će zahtjev biti podnijet lokalnoj samoupravi, odnosno Gradu Subotici, a za srednjoškolsku razinu AP Vojvodini. Nakon usvajanja ovih izmjena, s proljeća bi trebalo uslijediti osnivanje školskog Centra kao pravne osobe. Ono će imati svoja tijela upravljanja, v. d. ravnatelja i Školski odbor koji će provoditi daljnje korake u realizaciji projekta.
Ove aktivnosti dogovorene su na sastanku radne skupine za osnivanje hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici koja je, podsjetimo, formirana prošle godine pri resornom Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. 
HNV u posljednje dvije godine intenzivnije radi na osnutku Hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici u kojem bi se nastava izvodila na predškolskoj, osnovnoškolskoj te srednješkolskoj razini. Centar bi trebao biti realiziran po uzoru na ustanove sličnoga tipa u Pečuhu, Sarajevu i Banjoj Luci, a prema ranije izrađenom elaboratu trebao bi biti smješten u zgradama u ulicama Matije Gupca 8-10 i Harambašićeva 5, koje su trenutačno u vlasništvu Subotičke biskupije a koja ih je suglasna ustupiti za potrebe obrazovanja na hrvatskom jeziku.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika