Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavljaju se započeti projekti

Osvrnemo li se na 2018. godinu mogu reći da ju je svakako obilježio blagi uspon u većini područja za koje je nadležno Hrvatsko nacionalo vijeće. 
Ono što je najvažnije jest da se u 2018. godini u rad Vijeća i aktivnosti koje smo provodili uključio veći broj suradnika i sudionika nego prijašnjih godina. A uspjeha nije bilo malo – od otkupa dijela kuće Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu, otvaranja odjela u Medicinskoj srednjoj školi u Subotici, lektorata za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, aktivnosti po pitanju osnutka školskog centra, kupovine placa za izgradnju NIU Hrvatska riječ, izrade programa nastave i učenja, udžbenika i didaktičkog materijala za pripremni predškolski program pa do uspješne sjednice MMO-a gdje smo najprije dobro artikulirali, a nakon toga i otpočeli rješavanje otvorenih pitanja za našu zajednicu.
Dakle, osim kontinuiranih aktivnosti, proslava, akademija, kulturnih priredbi, manifestacija u 2018. načinili smo i dosta velikih iskoraka. Ukoliko svaka godina bude kao 2018., vjerujem da ćemo svi uskoro osjetiti svrhu i blagodati postojanja HNV-a.
Najvažniji uspjeh u 2018. godini svakako jest to da su pripadnici hrvatske zajednice svojim potpisom podržali elektore, elektori vijećnike i da je 4. saziv HNV-a uspješno konstituiran. Uz velike rizike, poteškoće pa čak i pokušaje zaprječavanja važno je da je ono pozitivno uzelo prevagu i da Hrvati u Srbiji i dalje imaju tijelo koje ima ovlasti zastupati njihove interese. 
Cilj svake naredne godine je i da se sve više kadrovski osnažujemo i formiramo što je moguće više timova, uključimo što je moguće više ljudi u rad Vijeća kako bi zastupanje interesa zadovoljilo potrebe najvećeg broja Hrvata diljem cijele Srbije.  
Važno je i to da je unutar hrvatske zajednice zadržana stabilnost, da nas poteškoće oko izbora, slučajeva kao što su »Bereg« ili ukidanje pojedinih izvora financiranja nisu raslojili kao zajednicu, nego naprotiv ulili duh zajedništa.
To su očekivanja i od 2019. godine. Vrata HNV-a će biti još više otvorena, započeti projekti će biti nastavljeni, napori oko osiguravanja dodatnih financijskih sredstava za projekte će biti uvećani, ali i novih inicijativa oko realizacije aktivnosti iz programa kao što su kazalište, muzej i centar izvrsnosti sam sigurna da neće nedostajati.  
Svima želim da nam blagdani donesu mir i zajedništvo koji će nam u 2019. biti i više nego potrebni. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika