Arhiv tekstova Arhiv tekstova

3 M

Hrvatski nogomet, njegovi nogometaši i treneri, definitivno su obilježili proteklu godinu. Puno toga je napisano o velikom uspjehu na SP-u u Rusiji, Daliću i njegovoj momčadi, ali taj trend se nije zaustavio nakon najveće svjetske nogometne smotre. Taj trend se kontinuirano nastavlja.
Prošloga tjedna igrano je klupsko nogometno SP u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati), a njega su u velikoj mjeri obilježila dva Hrvata. Četvrti puta u svojoj povijesti, treći puta uzastopno, nogometaši Real Madrida su postali svjetski klupski prvaci, a veliki obol ovom trijumfu dao je najbolji svjetski i hrvatski nogometaš Luka Modrić. Sjajnim vodećim golom, a potom i asistencijom Ramosu, po tko zna koji puta je pokazao i dokazao zašto je najbolji u svim provedenim anketama i izborima za proteklu godinu.
Drugo M iz naslova pripada Zoranu Mamiću, treneru Al Aina, senzacionalnog i apsolutno neočekivanog finalista proteklog klupskog SP-a. Uz dvostruku krunu u Emiratima, nekadašnji strateg Dinama je uspio svoju momčad uzdići praktično iznad njenih objektivnih mogućnosti predvodeći je u tri nezaboravne pobjede na putu do velikog finala. Isprva su se vratili iz minusa od tri gola protiv Wellingtona (Novi Zeland) i prošli na penale, potom su s 3:0 deklasirali Esperans (Tunis), da bi u polufinalu napravili najveće iznenađenje turnira i nakon 2:2 protiv River Plate u regularnom dijelu boljim izvođenjem penala izborili finale protiv Reala. Ne treba trošiti riječi kakvo je slavlje izazvao ovaj rezultat i tretman kakav će Mamić imati nakon ovog povijesnog pothvata za arapski nogomet.
Konačno, treće M vezujemo za fenomalnog Marija Mandžukića (i ime mu je na ovo slovo), koji je pobjedonosnim zgoditkom u derbiju protiv Rome donio još jednu pobjedu svom Juventusu i ponovno potvrdio kako je uz Ronalda glavna karika fenomenalnog starta stare dame iz Torina. Jer, sada već nažalost bivši topnik hrvatske reprezentacije kontinuirano pokazuje kako je njegov doprinos zbilja velik u svakoj momčadi čiju majicu nosi. Mario je zbilja čovjek za velike susrete (jedini Hrvat koji je postigao zgoditak u dva finala Lige prvaka), to kontinuirano potvrđuje i u ovoj sezoni Serie A, jer je nedavno jedinim zgoditkom riješio i derbi susret protiv Intera. 
Modrić, Mamić i Mandžukić su prošloga tjedna bili u prvom planu, baš kao svojevremeno primjerice Dalić, Rakitić, Kramarić i još mnogo drugih hrvatskih nogometnih genijalaca na terenu i pored njega.
Mala zemlja za veliki nogomet.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika