Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jači od svih nedaća

Karate klub Kumite iz Sonte, poput ostalih sportskih klubova, ali i subjekata kulture, posljednjih godina suočava se s problemom koji će u bliskoj budućnosti vjerojatno ostati nerješiv. Broj djece u klubu iz godine u godinu opada, ali ne zbog lošijeg rada nego je to posljedica brojnih iseljavanja cijelih obitelji u potrazi za normalnijim životnim uvjetima. Predsjednik, istodobno i glavni trener, četrdesetčetverogodišnji majstor crnog pojasa 4. dan Tomislav Matin i pored stopostotne posvećenosti radu s djecom, ali i radu na sebi, nije sretan zbog opće trenutačne situacije na ovim prostorima.  
 
Karate je moj stil života
 
Slobono možemo reći fanatik karatea, sensei (učitelj) Matin vrlo je ambiciozna osoba i ugodan sugovornik. Nadasve želi da Kumite u Sonti i Svilojevu opstane, makar i s minimalnim brojem članova, a osobne ambicije su mu, kako poučavanje ove djece tako i rad na sebi koji bi u doglednoj budućnosti rezultirao zvanjem majstora 5. dana. 
»Energije još uvijek imam kao i u mlađim godinama. Više od polovice dosadašnjeg dijela života posvetio sam karateu, a s druge strane karate i djeca koju poučavam začinili su moj život dragocjenim iskustvom i što da ne kažem, stečenom mudrošću. Rad u klubu odvija se po ustaljenim pravilima. Iako nam se broj djece drastično smanjio, pravila rada i ponašanja ne mijenjam. I dalje nadasve poštujem rad, red i disciplinu. Mislim da upravo zbog toga sva ova djeca imaju fantastične radne navike. Tako, osim ostalih obveza, vježbaju pet dana u tjednu. Do smanjenja broja djece u klubu nije došlo zbog opadanja popularnosti karatea u Sonti i Svilojevu. Dio je to opće pojave, ne samo u ova dva mjesta. Zbog iseljavanja s ovih prostora velikog dijela pripadnika populacije mlađih i srednjih dobnih kategorija jednostavno se smanjuje i broj djece, kako u školama tako i u kulturnim i sportskim organizacijama. Nadam se da ćemo ovu kritičnu situaciju uspješno apsolvirati, jer sama suština filozofije karatea uči nas da je cijeli život borba i da sve probleme napadamo, ne čekajući da se riješe sami po sebi«, kaže Matin. 
 
Ukoliko sustavno ne radi na sebi, trener stagnira
 
Matin je završio Višu trenersku školu i stekao državni certifikat karate trenera. I pored evidentnih kvalifikacija i dalje teži usavršavanju. Njegov uporan rad na sebi, sustavni rad s djecom i uspješan rad kluba, uz postizanje odličnih rezultata na natjecanjima, donijeli su mu veliko priznanje njegovog matičnog Shotokan karate saveza Srbije, diplomu karate majstora crnog pojasa 4. dan. 
»Kao trener, moram imati pravilan pristup svakom djetetu kako bi ono shvatilo bit karatea. Puno pozornosti treba posvetiti njegovom tjelesnom i mentalnom razvoju, jer ga u ruke dobijam u najosjetljivijim godinama. Stoga puno pažnje moram posvetiti izgrađivanju sebe, ne samo kao trenera, nego i kao neke vrste učitelja i prijatelja, ali i čovjeka koji će ih voditi čvrstom rukom. Tijesno surađujem i s njihovim roditeljima i nastavnicima pa zajedničkim snagama toj djeci ulijevamo još više samopouzdanja. Pohađanjem karate seminara skupljam nova znanja u području ovoga sporta, koja poslije tjelesno i mentalno demonstriram djetetu. Nastojim da svako dijete nađe sebe u nekom segmentu i da pokrenem svaki djelić njegovih razmišljanja, da ga usavršim kao karatista, a prije svega da skupa s gorenavedenim subjektima od njega izgradim čovjeka. Oduvijek težim da se svako dijete što više zainteresira za suštinu značenja karatea. Iako je riječ o borilačkoj vještini, puni značaj pridaje se psihološkom pristupu. Neophodno je da dijete shvati strukturu karatea, jer karate se vježba cijeloga života«, kaže Matin. 
 
Uspješna godina u teškim uvjetima

Članovi Kumita za sobom ostavljaju vrlo uspješnu godinu. 
»Jesenas smo sudjelovali na tri turnira i na sva tri smo bili vrlo visoko plasirani. Naši natjecatelji osvajali su poglavito zlatna odličja i s te strane sam prezadovoljan. S druge strane, vrlo sam nezadovoljan tretmanom karatea u našoj općini. Kumite je prije dvije godine eliminiran iz sustava financiranja, pa smo zbog nedostatka materijalnih sredstava vrlo limitirani u svojem djelovanju. Zbog toga i nismo imali mogućnosti na turnire voditi veći broj natjecatelja. Nemamo sredstava ni za odlazak na Prvenstvo Vojvodine i Prvenstvo Srbije, a imamo kvalitetne natjecatelje, koji se sigurno ne bi vratili bez odličja. Nesporazumi su nastali bez naše krivice, sva tri karate kluba u općini su u karate federaciji koju oni protežiraju. Problem je u postojanju nekoliko karate federacija na razini države i sve su regularne, pa mi nije jasno zbog čega se lokalna zajednica ovako postavlja. I kao Sonćanin, koji uredno plaća nemali mjesni samodoprinos, pitam se kome idu ti novci i zbog čega kao sportski klub koji okuplja lijep broj sonćanske djece nemamo više prava na dio toga kolača. To se vjerojatno pitaju i roditelji te djece, koji dobrim dijelom i financiraju naš rad. Nadam se da će, u interesu djece koju okupljamo, u apatinskoj općini ova konfuzna situacija biti prevladana, jer nitko nema prava jedan regularni savez, zbog ne znam čijega interesa, proglasiti neregularnim«, kaže Matin.

Teško stvoreno mora opstati
 
Od osnivanja KK Kumite do danas karate u Sonti bilježi stalne uspjehe. Stvoreno je dvadesetak majstora crnog pojasa, klub je imao vrlo uspješne natjecatelje, od prvaka Vojvodine, prvaka Srbije, do sudionika Svjetskog prvenstva. 
»Želio bih da karate u Sonti i Svilojevu nikad ne izgubi teško stečeni sjaj. Ukoliko bi klub ikada i zapao u nerješive teškoće, to bi bilo samo zbog financijskih sredstava, kojih je sve manje. Svjedočimo da se u našoj okolici, osobito u manjim sredinama klubovi gase, upravo zbog nedostatka sredstava. To prijeti i nama, jer zbog nedostatka financijske potpore Sportskog saveza općine Apatin i MZ Sonta ne možemo odvesti natjecatelje na najkvalitetnije turnire. Nadam se da će ove riječi netko pročitati i odreagirati, te shvatiti da je i karate dio povijesti našega sela. Ova djeca, članovi KK Kumite, nisu samo moji šampioni nego su i šampioni svojih roditelja, baka, djedova, konačno i šampioni svojega sela. Kad su donosili odličja, svi su bili sretni, jer su bar u jednom trenutku imali svoje šampione, ali je sve brzo zaboravljano. I na koncu, izuzetno mi je drago i vrlo sam ponosan što sam jedna od osoba koje su ni od čega stvorile nešto, koje su od skupine zainteresirane djece stvorile kvalitetne natjecatelje, stvorile šampione«, završava priču Tomislav Matin.
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika