Arhiv tekstova Arhiv tekstova

NOVOGODIŠNJI KOLAČ

Slažem se da novogodišnja trpeza ne bi trebalo da oskudijeva u bilo čemu ali mi malo nije normalno koliko svi u tome pretjeramo. Napečemo mesa, napravimo bezbroj priloga, salata i raznih đakonija da nema šanse sve pojesti. Jasno je da nitko ne baca hranu ali jesmo li svjesni da nam tih dana kolesterol skače, da taložimo mnogo i da bivamo usporeniji, tromiji i prividno sretniji. Znam odgovor i sama jer upravo i ja u tome griješim. I ne, ne planiram to promijeniti ni ove godine jer kada ćemo dati oduška sebi ako ne za blagdane ali planiram napraviti bolji plan i još bolji meni. Krećem od kolača, oni su mi najproblematičniji jer za njih ostane najmanje mjesta u trbuhu i onda se suše i postaju sve manje primamljivi. Dakle, plan je sljedeći: čokoladna sočna torta i neki od kolača koji su sve bolji što dulje stoje. Vjerujem da je ovo drugo svima problematičnije, pa upravo ovakav novogodišnji kolač stavljamo na tacnu.
Potrebno: 250 gr suhog voća (150 grama suhog grožđa, 100 grama suhe višnje) / 100 gr maslaca / 160 gr smeđeg šećera / 160 gr soka naranče * / korica jedne naranče / 2 jaja / 250 gr brašna / 1 žličica praška za pecivo / 50 gr mljevenog badema / 1 žličica cimet + đumbir + kardamom + korijander ili smjesa za medenjake / 100 gr marcipana.
Postupak: U posudu usuti šećer, suho voće, naribanu koricu naranče, maslac, 160 gr soka od naranče. Staviti lonac na vatru i miješati dok ne provrije, nakon čega smanjiti vatru i ostavite 5 minuta da kuha uz stalno miješanje. Skloniti s vatre i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon toga u smjesu umiješati 2 jaja, mljevene bademe, brašno, prašak za pecivo i ostale začine. Od 100 gr marcipana napraviti desetak kuglica. U kalup za veknu stavite pek papir, malo ga namastite maslacem, te u njega istresite pola smjese, stavite marcipan kuglice, te rasporedite drugu polovicu smjese. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 celzija. Ako vam je jaka pećnica i kolač brzo porumeni, prekrijte ga alufolijom. Važno je da ne osušite kolač, treba biti vlažan i sočan.
Dodatak: Soku od naranče možete dodati malo ruma ukoliko volite. 
Sretna vam i vesela novogodišnja trpeza i dobar tek!
Gorana Koporan
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika