Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stara školska zgrada novog sjaja

Mnoge generacije obrazovanje i profesionalnu kvalifikaciju stekle su u velikoj dvokatnoj školskoj zgradi koja se nalazi na kutu ulica Harambašićeve i Maksima Gorkog, te je vijest o otkrivanju velike i lijepe obnovljene fasade ispod skela i zaštitnih zastora, radosna za sadašnje i nekadašnje učenike i sve one što su desetljećima svjedočili uočljivom, pa i opasnom propadanju ukrasnih elemenata i vanjske zidne obloge. Uživanje je pogledati uređenu fasadu, makar još predstoji završetak ovog velikog posla na manjem uličnom dijelu zgrade, kod glavnog ulaza. 
Kemijsko – tehnološka škola je u kompletnoj rekonstrukciji, i izvana i iznutra, poslije 120 godina od njene izgradnje. Obiman posao, jer cjelokupna zgrada ima 72 prostorije, odnosno 6.000 kvadratnih metara površine koja se koristi. Zgrada je spomenik kulture; pored arhitektonskog ima i kulturno-povijesni značaj jer su ovdje radili i školovali se istaknuti stručnjaci i naučni radnici. Obrazovanje su prvo stjecale mnoge generacije učiteljica, potom pravnici, a poslije Drugog svjetskog rata građevinci, te kemičari, tekstilci, grafičari, radnici prehrambene struke...
Po projektu Jánosa Bobule izabranom na natječaju, izgradnja ove velike škole počela je 1893./94. godine u stilu eklektike. Izabran je plac na kutu današnjih ulica Maksima Gorkog i Harambašićeve, od nekoliko ponuđenih lokacija. Projekt je iz financijskih i prostornih razloga pretrpio izvjesne promjene, na čemu je bio angažiran subotički arhitekt Titus Mačković. U funkciji je od školske 1898./99. godine. Tu se prvo nalazila Državna ženska učiteljska škola; na posljednjem katu bio je internat. Od 1920. godine u ovoj zgradi je novootvoreni Pravni fakultet sa studentskim domom. Na prvom katu su se nalazile i prostorije Gradske knjižnice, od 1932. do 1937. godine. Približavanjem ratne opasnosti, odlukom Beogradskog univerziteta od 1. travnja 1941. godine prekinuta je nastava Pravnog fakulteta i ovdje više nije obnavljana. Tijekom 1945. dio objekta dat je Tehničkoj srednjoj školi i od tad je u funkciji srednjoškolskog obrazovanja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika