Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret Tavankućana s gradonačelnikom

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišao je u petak, 21. prosinca, sa svojim suradnicima radove na rekonstrukciji Doma kulture u Tavankutu. Čelnike grada primili su predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, na čelu s predsjednikom Tomislavom Žigmanovim, predsjednikom subotičke Podružnice DSHV-a Mirkom Ostrogoncem i vijećnicom u gradskoj Skupštini Josipom Vojnić Tunić te Mjesne zajednice Tavankut, koje je predvodio predsjednik Savjeta Tomica Vojnić Mijatov.
Radovi na rekonstrukciji Doma, koji nije bio u funkciji više od jednog desetljeća, počeli su sredinom listopada, a prema najavama gradonačelnika, njihov kraj očekuje se u svibnju sljedeće godine. Vrijednost investicije je preko 43 milijuna dinara, a uz Grad, u ovaj su projekt uključeni i Republika i Pokrajina.
Gradonačelnik je ovom prigodom podsjetio kako je prije godinu dana u Tavankutu asfaltirano nekoliko ulica, radi se i na rasvjeti, te na novom bunaru. Kako je istaknuo, Grad i država vode računa o svim svojim nacionalnim manjinama, pa tako i hrvatskoj, s čijim predstavnicima imaju dobre odnose.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je kako su ovi radovi rezultat dogovora koji je imao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koncem veljače ove godine u Beogradu. 
»Moramo istaknuti da će Dom kulture u Tavankutu, koji će biti u funkciji kulturnih sadržaja, biti velika stvar za ovu lokalnu zajednicu. Imali smo određenu vrstu iskustva da je to bio jedini dom u okolici Subotice koji nije bio u funkciji. Na ovaj način ćemo moći i ljeti i zimi priređivati kulturne sadržaje te tako pridonijeti da se građani i ovdje na ravnopravan način uključuju u ono što je suvremeni izazov kada su u pitanju kulturne prakse«, rekao je Žigmanov.
Nakon obilaska Doma kulture domaćini su prvog čovjeka grada odveli i do stadiona, odnosno prostorija Nogometnog kluba Tavankut, koji, iako radi stabilno već 58 godina, ima financijskih problema koji se prije svega odnose na plaćanje struje, prijevoz igrača, te plaće trenera i službenih osoba. Prema riječima člana Upravnog odbora Kluba Pere Benčika, gradonačelnik je najavio razgovore na tu temu i obećao pomoć.
Susret s gradonačelnikom završen je u prostorijama Mjesne zajednice Tavankut gdje su mu izneseni svi ostali dugogodišnji problemi mještana ovog sela nadomak Subotice.
I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika