Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Deveto izvješće o provedbi Akcijskog plana za manjine

Direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović predstavila je prošloga tjedna Deveto izvješće o provedbi Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Izvješće se odnosi na razdoblje srpanj-rujan 2018. godine, odnosno na treći kvartal ove godine.
Prema njezinim rečima, veoma je značajno da postoji kontinuitet u izvještavanju, te da su izvještaji sačinjeni redovno i da je dobar odziv u procesu samog izvještavanja. Za realizaciju u ovom izvještajnom razdoblju dospjelo je ukupno 113 aktivnosti predviđenih ovim akcijskim planom, od 75 nositelja aktivnosti 60 je dostavilo svoje priloge, što čini 80 posto.
Osam nacionalnih vijeća nije dostavilo svoje priloge, a 45 jedinica lokalnih samouprava dostavilo je svoje priloge za Deveto izvješće, kao i 15 vijeća za međunacionalne odnose. 
Državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak istaknuo je da je usvojen proračunski fond za nacionalne manjine za 2019. godinu. On je naveo da su izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina uspješno završeni i predstavio najznačajnije aktivnosti ovog ministarstva.
Predstavljanju Devetog izvješća nazočili su predstavnici resora u Vladi, nacionalnih vijeća, AP Vojvodine, nezavisnih tijela, organizacija civilnog društva i medija. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća predstavljanju je nazočio Darko Sarić Lukendić.
»Markirat ćemo ukoliko ima eventualno spornih točaka u Devetom izvješću i adresirati ih prema sjednici republičkog Savjeta za nacionalne manjine. Na predstavljanju sam zatražio da se prije nego li se pristupi reviziji ovog akcijskog plana, koja je najavljena negdje za početak ili proljeće iduće godine, uradi kvalitativna analiza realizacije dosadašnjih aktivnosti, jer nam ‘semafor’ koji je službena mjera uspješnosti dosadašnje realizacije plana, pokazuje kako je čak 77 posto aktivnosti označeno kao urađeno. HNV je jedno od svega osam nacionalnih vijeća koje je dostavilo izvješća za sva izvještajna razdoblja, čime pokazujemo da želimo sudjelovati u svim procesima u koje smo pozvani u javnoj i političkoj sferi u Srbiji«, kaže Sarić Lukendić.
D. B. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika