Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božićna radost se može dijeliti

Uh, Bogu hvala, gotovo je i ovo prvo polugođe! Znam da ćete tek danas odahnuti i početi ozbiljne pripreme za Božić. Bitno da je škola gotova, sada sve ide nekako lakše. Nadam se da su i ocjene dobre, te da božićne blagdane i novogodišnje praznike nećete morati provesti nad knjigom. 
Ono što je sada najvažnije jest radost Božića. 
Jeste li ikada razmišljali koliko nam ustvari malo treba za radost? Ovo je idealno vrijeme za to. Radost je još veća i bolja ako ju podijelite sa svojim bližnjima. Itekako je moguće! Dovoljno je samo da se ponudite pomoći mami, tati, da skupa s bratom i/ili sestrom pripremite blagdanski stol, pospremite sobu, da se ne svađate...  Samo malo promislite i vjerujem da ćete ideja imati na pretek. 
Na svađu ili kritiku odgovorite osmjehom, čaroban je – probajte!
Možete dok se pripremate za Božić, kuhate, čistite... i zapjevati, i to je pravi put za radost!
Neka vam svima ovaj Božić bude veseo i radostan!

Što su to jaslice? 

Jaslice su prikaz Isusova rođenja opisanoga u evanđeljima po Mateju i Luki. Sastoje se od pomičnih ili nepomičnih figurica i to obvezno Isusa, Marije i sv. Josipa. Složenije jaslice mogu imati i druge figurice poput pastira, ovčica, vola, magarca, anđela, sveta tri kralja i dr. U nekim mjestima postoje i žive jaslice u kojima su ljudi odjeveni kao Marija i Josip, koji nepomično stoje, dok živo dijete koje predstavlja Isusa leži u jaslama. 

Povijest jaslica

Prve jaslice, to svi znamo, bile su one u Betlehemu, kada se Isus rodio. Već u ranim stoljećima kršćanstva vjernici su slikali prizore Isusova rođenja u katakombama. 
U srednjem vijeku u božićno vrijeme izvodili su se igrokazi, koji su prikazivali Isusovo rođenje i preteča su živih jaslica. Prve takve jaslice postavio je sveti Franjo Asiški 1223. godine sa živim ljudima i životinjama. Papa Honorije III. odobrio je Franjino postavljanje jaslica u crkve, a sveta Klara Asiška poticala je postavljanje jaslica u samostanima klarisa. Prve jaslice s figuricama, za koje se danas zna postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj 1252. godine. Prve crkvene jaslice isusovci su postavili u Pragu 1562. godine. Središte izrade jaslica bila je Italija, pogotovo gradovi Napulj i Genova. Početkom 17. stoljeća jaslice su se pojavile u našim krajevima. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika