Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bunjevački plesovi na zagrebačkom Adventu

Advent u Zagrebu, koji je posljednjih godina proglašavan najboljom takvom manifestacijom u Europi, počinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića, kod Manduševca, a na ulicama oko Trga bana Josipa Jelačića održava se tradicionalni Božićni sajam. Ovogodišnji zagrebački Advent započeo je 1. prosinca i trajat će do 6. siječnja 2019., a poseban naglasak stavljen je na kulturne događaje koji će Zagrepčane i brojne turiste uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Advent u Zagrebu se odigrava i na drugim mjestima poput Zrinjevca, Cvjetnog trga, Europskog trga, kod Uspinjače itd. Zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina i raznih drugih tradicijskih jela šire se središtem Zagreba... 
U bogatom kulturno-umjetničkom programu koji je se na više lokacija organizira za vrijeme adventa, ključnu ulogu imaju i kulturno-umjetnička društva, točnije tradicijska kultura u organizaciji ZAFAZ-a (Zajednica folklornog amaterizma grada Zagreba). U tom segmentu programa HKPD Matija Gubec iz Tavankuta imalo je čast predstaviti se na središnjoj pozornici na Trgu bana Jelačića zagrebačkoj publici i brojnim turistima. Tavankućani su se predstavili plesovima bunjevačkih Hrvata. 
U trodnevnom gostovanju, od 14. do 16 prosinca, osim nastupa na Adventu, Tavankućani su imali prijem na Božićnom domjenku u HSPD-u Sljeme iz Šestina. Kako navode u Gupcu, posebna zahvala za ovo gostovanje Tavankućana pripada Katarini Horvatović, Dragi Topolovec iz ZAFAZA-a te Petru Penavi, ravnatelju gradskog društva Crvenog križa iz Zagreba.
I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika