Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Matora dica u Gunjavcima

SOMBOR – Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora protekloga je vikenda gostovala u Gunjavcima, u Hrvatskoj, gdje se predstavila komedijom Matora dica autora Marjana Kiša u režiji Jolike Raič. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

SUBOTICA – Posljednji dio ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini bit će održan večeras (petak, 21. prosinca) u Art kinu Lifka u Subotici, s početkom u 20 sati. Ovoga puta bit će predstavljen filmski umjetnik, snimatelj i fotograf Šima Strikoman iz Vodica. Na programu je dokumentarni film Milenijski Šime koji govori o njemu i njegovom najpoznatijem projektu Milenijska fotografija, a potom će se publici Strikoman powerpoint prezentacijom predstaviti svoja tri najpoznatija brenda: Terra Croatica, Milenijske fotografije i festival Žudija. Na kraju programa bit će prikazan prigodan mini film Božićna čestitka Zagrebačkih vatrogasaca. 
Voditelj programa je Branko Ištvančić. Ulaz na projekcije je besplatan.
D. B. P.

Tiha noć u Đurđinu

ĐURĐIN – HKPD Đurđin priređuje božićni koncert i izložbu božićnjaka pod nazivom Tiha noć u Đurđinu koja će biti održana sutra (subota, 22. prosinca) u dvorani župe sv. Josipa Radnika u Đurđinu, s počekom u 18 sati. Na repertoaru će biti božićne pjesme u izvedbi članova tamburaške sekcije i zbora Društva. 
D. B. P.

Božićni koncert HKPD-a Jelačić u Novom Sadu 

NOVI SAD – Mješoviti pjevački zbor sa solistima i tamburaški orkestar HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina priredit će u nedjelju, 23. prosinca, u amfitetaru SPENS-a tradicionalni Božićni koncert. Početak je u 19 sati. Nastupit će dječji odjel Petrovaradionice sa svojim pjevačima, recitatorima i glumcima. Okosnicu koncertnog sadržaja i ovoga će puta činiti božićna baština petrovaradinskih Hrvata.
M. T.

Božićni koncert u subotičkoj katedrali

SUBOTICA – Tradicionalni božićni koncert u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, 29. po redu, bit će održan u nedjelju, 23. prosinca, s početkom u 19 sati. Sudjeluju: katedralni zborovi Albe Vidaković, Sveta Terezija i Zlatni klasovi; dječji zbor župe sv. Roka, Collegium musicum catholicum i Subotički tamburaški orkestar. Uz zborove i tamburaše kao solisti nastupit će: Alenka Ponjavić Vojnić (sopran), Franjo Vojnić Hajduk (tenor), Emina Tikvicki (mezosopran) i Kornelije Vizin (orgulje). Dirigenti su Miroslav Stantić i Sonja Berta.
D. B. P.


Božićni koncert u Vajskoj

VAJSKA – HKU Antun Sorgg iz Vajske organizira Božićni koncert u Vajskoj, glazbeni događaj kojega u tom selu nije bilo više godina. Koncert će biti održan u nedjelju, 23. prosinca, u crkvi sv. Jurja u 17 sati. Za ovu prigodu članovi udruge će formirati svoj zbor, koji će tada imati i svoj prvi nastup. Uz njih, na koncertu će nastupati i udruženi zborovi – Gradski zbor Neven i Mješoviti zbor Santa Maria iz Bača. 
A. Š.

Božićni koncert i izložba u Somboru

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizira u nedjelju, 23. prosinca, Božićni koncert i izložbu božićnih kolača – božićnjaka. Program se održava u Velikoj dvorani Hrvatskog doma. Izložba će biti otvorena od 19 sati, a koncert počinje u 20 sati.
Z. V.

Film Katoličke crkve u Novom Sadu i Petrovaradinu

NOVI SAD – Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada producirao je svoj novi film Katoličke crkve Novog Sada i Petrovaradina. DVD s filmom bit će podijeljen vjernicima katolicima nakon misa polnoćki u župnoj crkvi Imena Marijina, franjevačkoj crkvi Svetog Ivana Kapistrana i župnoj crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu. U filmu je prikazana povijest i arhitektonske karakeristike sedam katoličkih crkava koje se nalaze na području ovoga grada. Film je sniman u rezoluciji 4K i traje 55 minuta. U crkvi Imena Marijina 300 primjeraka DVD-a nakon svečane mise polnoćke na hrvatskom jeziku (koja počinje u ponoć i koju predvodi župnik-opat preč. Róbert Erhard) podijelit će gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
M. T. 

Č’a Grgina huncutarija u Narodnom kazalištu

SUBOTICA – Predstava Č’a Grgina huncutarija Dramskog odjela HKC-a Bunjevačko kolo bit će igrana u idući petak, 28. prosinca, u Narodnom kazalištu u Subotici, s početkom u 19.30 sati. Karte se mogu kupiti u pretprodaji i pred početak predstave na blagajni kazališta.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika