Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Istraživanje jezične kulturne baštine

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS) Sveučilišta u Osijeku potpisali su 12. prosinca u Slavonskom Brodu sporazum o suradnji. Ovo je još jedan sporazum o međunarodnoj znanstvenoj i kulturnoj suradnji kojim ZKVH proširuje i osnažuje integriranost vojvođanskih Hrvata u cjeloviti prostor hrvatske znanosti i kulture. Uime ZKVH-a sporazum je potpisao ravnatelj Tomislav Žigmanov, a uime FOOZOS-a dekan prof. dr. sc. Damir Matanović.
Istoga dana, u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu, održan je okrugli stol o položaju i značenju hrvatskoga jezika i jezične kulturne baštine. Kada je riječ o očuvanju i popularizaciji jezične kulturne baštine, Hrvatska je od svih zemalja u okruženju otišla najdalje, istaknula je organizatorica i moderatorica skupa izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, prodekanica Fakulteta. Na ovom se fakultetu studenti u okviru kolegija o zavičajnim govorima bave i istraživanjem mjesnih govora te se s pravom upravo u Slavonskom Brodu želi otvoriti Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu, kaže prof. dr. sc. Berbić Kolar. 
Iako bogata, nematerijalna kulturna baština Hrvata u Vojvodini još uvijek nije dovoljno istražena i popisana, rekao je na okruglom stolu ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. S druge strane, on je ukazao i na primjere dobre prakse u suradnji s prof. dr. sc. Ljiljanom Kolenić koja je sudjelovala u izradi dvaju rječnika mjesnih govora Hrvata u Vojvodini i s prof. dr. sc. Berbić Kolar koja je ove godine započela istraživanje govora Monoštora kroz terensko istraživanje studenata. Modele očuvanja hrvatskoga jezika i mjesnih Hrvata u Vojvodini predstavila je stručna suradnica u ZKVH-u Katarina Čeliković naglasivši kako je pitanje jezika i identitetsko pitanje svakoga naroda, napose onoga koji se nalazi izvan granica svoje matične države.
Okrugli stol o očuvanju jezične i kulturne baštine dio je projekta popularizacije humanističkih znanosti u okviru 2018. godine kao godine europske kulturne baštine kojega su nositelji osječki fakultet i slavonsko-brodski dislocirani Učiteljski studij, a financiran je sredstvima Ministarstva znanosti Republike Hrvatske.
ZKVH / D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika