Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi Izvršni odbor i dopredsjednici

Nakon konstituiranja Hrvatskog nacionalnog vijeća i izbora predsjednice, na trećoj redovitoj sjednici novog saziva HNV-a, održanoj prošloga tjedna, izabrani su i članovi novog Izvršnog odbora te dopredsjednici Vijeća. Sukladno Statutu i Poslovniku o radu HNV-a dužnosnici su birani na prijedlog predsjednice Vijeća. Pri njihovom izboru nije bilo rasprave, izabrani su praktički jednoglasno.

Izvršni odbor

Za novog predsjednika Izvršnog odbora izabran je Lazar Cvijin, elektroinženjer iz Subotice. Cvijin je aktualni predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, jedne od najznačajnijih hrvatskih udruga kulture u Srbiji te dopredsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović, također iz Subotice. U kraćoj izjavi za medije nakon sjednice, Cvijin je naveo kako će Izvršni odbor biti jedna vrsta servisa ne samo HNV-u nego i cijeloj hrvatskoj zajednici u Srbiji. 
»Trudit ćemo se biti što vidljiviji u našoj zajednici, a naš rad ćemo definirati sukladno najvećim potrebama u zajednici. Imam kvalitetne suradnike u svim segmentima koji dolaze iz različitih krajeva u kojima Hrvati žive. Ovu dužnost doživljavam kao veliku odgovornost, ali imamo jako dobru atmosferu u HNV-u koju sada trebamo pretvoriti u rezultate«, kazao je on.
Članica IO zadužena za obrazovanje je Margareta Uršal, diplomirana pedagoginja iz Subotice, za člana IO zaduženog za kulturu izabran je Darko Sarić Lukendić, elektroinženjer automatike iz Subotice, za člana zaduženog za informiranje Boris Udovčić, diplomirani građevinski inženjer iz Golubinaca, a za člana IO zaduženog za službenu uporabu jezika i pisma Zlatko Načev, doktor veterinarske medicine iz Srijemske Mitrovice.

Novi dopredsjednici

Za novog dopredsjednika HNV-a za Suboticu vijećnici su izabrali Ladislava Suknovića, diplomiranog pravnika iz Subotice; Željko Šeremešić, diplomirani pravnik iz Monoštora, je novi dopredsjednik za Sombor; novi dopredsjednik za Podunavlje je Željko Pakledinac, diplomirani pravnik iz Vajske, dok je Darko Vuković, redoviti profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu iz Petrovaradina, novi dopredsjednik HNV-a za Srijem.
Jedan od novoizabranih dopredsjednika Ladislav Suknović kaže kako ta dužnost ne znači samo poslove zastupanja Vijeća već i poslove tehničke prirode koje im predsjednik može uputiti. »Imajući u vidu da u hrvatskoj zajednici imamo veliki broj aktivnosti, od manifestacija do drugih, svakako ćemo kao dopredsjednici dati svoj snažan doprinos funkcioniranju HNV-a te biti od pomoći predsjednici Vijeća«, kaže Suknović.

Novi Statut ZKVH-a

Vijećnici su dali i pozitivno mišljenje na novi Statut Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koji se donosi radi nužnog usklađivanja s novim Zakonom o kulturi. Značajnija izmjena je da ZKVH novim Statutom treba imanovati novo tijelo – Programski savjet. Novim Statutom izmijenjena je i procedura izbora ravnatelja te redefinirana uloga Upravnog i Nadzornog odbora. 
»Učinili smo to u suradnji s drugim zavodima za kulturu manjinskih zajednica te u dogovoru sa stručnom službom Pokrajinskog tajništva za kulturu«, kazao je ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.
HNV je za članove, predstavnike hrvatske nacionalne manjine, u Vijeće za međunacionalne odnose općine Apatin predložilo Stipana Silađeva i Renatu Kuruc, oboje iz Sonte.
Također, Vijeće je dalo pozitivno mišljenje na prijedlog naziva ulica u mjestu Stara Bingula. U pitanju su: Bingulski put, Livadska, Školska i Šumska.
Prošlotjednoj sjednici Vijeća nazočilo je 26 od ukupno 29-ero vijećnika.
Četvrta redovita sjednica HNV-a bit će održana već večeras (petak, 21. prosinca) u Subotici, a na dnevnom redu će se, među ostalim, naći izmjene Statuta Vijeća sukladno novom Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina te rebalans proračuna HNV-a za 2018. godinu.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika