Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjedočanstvo vjere i ljubavi

Kod bunjevačkih Hrvata na sjeveru Bačke kolač božićnjak čest je pratitelj trpeze prigodom najrados-nijeg kršćanskog blagdana, Božića. Etnološki odjel Blaško Rajić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice priredio je i ove godine izložbu božićnjaka koja se po tradiciji održava od sada već daleke 1997. godine.
Božićnjak je ručno rađeni svečani kruh (kolač) koji je ukrašen »prikazom« Isusova rođenja. Figurice Isusa, triju kraljeva i životinja iz te scene izrađuju se od brašna, soli i vode. Tradicija izrade božićnjaka je duga i prenosi se s koljena na koljeno, a danas i kroz popularne radionice. A najuspjeliji uratci nastali na radionicima, uz još pokoje druge, predstavljeni su na ovogodišnjoj izložbi u predvorju subotičke Gradske kuće. Ove su godine radionice održane u Subotici, Tavankutu, Maloj Bosni, Đurđinu, Žedniku, kao i u osnovnim školama Matko Vuković i Ivan Milutinović te vrtićima Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser, što čini zalog da ovi posebni kolači neće postati povijest. 

Etnološka vrijednost

Izložbu je otvorio vlč. Julije Bašić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Bikovu. 
»Božićni kruh, odnosno kolač, i ubuduće treba biti svjedočanstvo naše žive vjere u Boga i ljubavi prema tradi-ciji bačkih bunjevačkih Hrvata, budući da ga je prema mom skromnom znanju i sjećanju  još iz najranijeg djetinjstva stvorila vjera i ljubav vrijednih, ali iznad svega jednostavnih te iskreno poniznih domaćica. Dok o njegovoj posebnosti i ljepoti slobodno mogu reći da je on, tj. božićnjak, radosno klicanje Bogu koga prepoznaje sva priroda«, kazao je vlč. Bašić.
Po njegovim riječima, božićnjaci su i etnološka vrijednost bačkih bunjevačkih Hrvata, kao i znakovit primjer jednostavnosti i Božje blizine. 
»Njihova vrlo važna poruka svim ljudima dobre volje je: Bog želi da bar na Božić svaku obitelj okupi u zajedništvu. Onda nije nikakvo čudo što mi svoje običaje još i danas svetkujemo s iskre-nim poštovanjem, ljubavlju i životnom radošću«, naveo je vlč. Bašić.
Slama, slike i pjesme 

U ime Katoličkog društva Ivan Antunović nazočne je pozdravio potpredsjednik Lazar Cvijin koji je izrazio zahvalnost svima koji sudjeluju u pripremi ove izložbe. Uz izložene božićnjake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. U okviru otvorenja nastupila je i ženska pjevačka skupina Prelje iz HKC-a Bunjevačko kolo s prigodnim pučkim adventskim i božićnim pjesmama.
Po završetku programa pročelnica Etnološkog odjela Blaško Rajić Jelena Piuković uručila je izlagačima i ostalim sudionicima prigodne zahvalnice.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika